Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto ! - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 

To ciasto jest tak proste i szybkie do wykonania, że możecie je wykonać nawet, gdy goście są w drodze.

Warunkiem jest posiadanie owoców, resztę składników przeważnie każdy ma w domu.

Ciasto jest biszkoptowe z dodatkiem oleju, który nadaje mu wilgotności..

Jako że jest sezon, moje ciasto upiekłam z rabarbarem i trskawkami.

Powód ? Świętowaliśmy dzisiaj Dzień Matki :-) Razem z moją Mamą i Babcią, w końcu wszystkie jesteśmy mamami :-)

Oczywiście nasi Synkowie jak i Mężowie też załapali się na kawałek ciasta, a co !

Napiszę tak, skoro mój Mąż "wciągnął" kilka kawałków, sądzę, że wyszło pyszne, bo wiecie, ja sama nie powinnam chwalić swojego ;-)

 

W każdym razie polecam upieczenie tego ciasta, na pewno będziecie zadowoleni :-)

 

 

Składniki:

- 5 białek

- 5 żółtek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki cukru (dałam drobny do wypieków)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego

- 400 g truskawek

- 150-200 g rabarbaru

- cukier trzcinowy na wierzch (może być też biały )

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Rabarbar również myjemy, tniemy na plasterki grubości do 1cm.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,  następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści.

Kolejne dodajemy żółtka, miksujemy, potem olej, miksujemy przez chwilę.

Na koniec dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

 

Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy o wymiarach 25x36 cm. Na wierzch kładziemy rabarbar i truskawki.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut.

 

 

Polecam, ciasto jest przepyszne !