Dzisiaj mieliśmy kolejny podwieczorek z rabarbarem w roli głównej:-)
Trzeba korzystać, póki sezon jeszcze się nie skończył !
"Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie." (źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html ).
Zapraszam na bardzo smaczne ciasto :-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli do ciasta
- 4 białka
- szczypta soli do białek
- 1/3 szklanki cukru do białek
- ok. 500 g świeżego rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) do posypania rabarbaru
Mąkę, szczyptę soli, cukier i schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jeszcze przez moment siekamy a następnie delikatnie wyrabiamy ciasto palcami.
Jeśli macie malakser z nożem, wszystkie składniki wrzucamy do robota i miksujemy do połączenia.
2/3 ciasta wykładamy do okrągłej formy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.
Do reszty ciasta dodajemy ok 2 łyżki krupczatki i wyrabiamy palcami oraz siekamy nożem aby było bardziej sypkie jak na kruszonkę.
Kruszonkę również wkładamy na 10 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto w formie wyjmujemy, wierzch smarujemy białkiem (tym, które mamy przygotowane do ubijania), nakładamy rabarbar pokrojony w plasterki i ułożone 2-3-warstwowo jedno przy drugim lub po prostu rozsypujemy równomiernie po cieście, posypujemy cukrem trzcinowym lub zwykłym.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne, stopniowo dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Pianę wykładamy na rabarbar a następnie posypujemy schłodzoną kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do ok 160 stopni, pieczemy przez ok 45-50 minut.
Smacznego :-)