Odwiedza nas 166 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Kruche ciasto z rabarbarem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kruche ciasto z rabarbarem - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Dzisiaj mieliśmy kolejny podwieczorek z rabarbarem w roli głównej:-)

Trzeba korzystać, póki sezon jeszcze się nie skończył !

 

"Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie."  (źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html ).

 Zapraszam na bardzo smaczne ciasto :-)

 

 

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki

- 4 żółtka

- 3/4 szklanki cukru

- szczypta soli do ciasta

- 4 białka

- szczypta soli do białek

- 1/3 szklanki cukru do białek

- ok. 500 g świeżego rabarbaru

-  2-3 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) do posypania rabarbaru

 

 

 

Mąkę, szczyptę soli, cukier i schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jeszcze przez moment siekamy a następnie delikatnie wyrabiamy ciasto palcami.

 

Jeśli macie malakser z nożem, wszystkie składniki wrzucamy do robota i miksujemy do połączenia.

 

2/3 ciasta wykładamy do okrągłej formy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.

 

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

 

Do reszty ciasta dodajemy ok 2 łyżki krupczatki i wyrabiamy palcami oraz siekamy nożem aby było bardziej sypkie jak na kruszonkę.

 

Kruszonkę również wkładamy na 10 min. do zamrażalnika.

 

Schłodzone ciasto w formie wyjmujemy,  wierzch smarujemy białkiem (tym, które mamy przygotowane do ubijania), nakładamy rabarbar pokrojony w plasterki i ułożone 2-3-warstwowo jedno przy drugim lub po prostu rozsypujemy równomiernie po cieście, posypujemy cukrem trzcinowym lub zwykłym.

 

Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne, stopniowo dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy.

 

Pianę wykładamy na rabarbar a następnie posypujemy schłodzoną kruszonką.

 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do ok 160 stopni, pieczemy przez ok 45-50 minut.

 

 

 

Smacznego :-)

  

Nowalijkowe Kucharzenie Rabarbalove

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram