Odwiedza nas 266 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Sernik staropolski, pyszny !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik staropolski, pyszny ! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

Bardzo smaczny, wilgotny, puszysty, prosty i szybki sernik, jaki można upiec.

Mój Mąż go uwielbia ! Między Świętami a Sylwestrem piekę go już trzeci raz !

Oprócz pieczenia, które trwa 80 min, przygotowuje się go bardzo szybko, tak więc polecam dla zabieganych lub kobiet mających małe dzieci, tak jak ja  ;-)

Teraz sernik czeka na zjedzenie w Sylwestra, którego, jak co roku spędzamy w domu z dziećmi i moimi Rodzicami oraz Babcią :-)

 

 

Składniki:

- 1kg twarogu 3-krotnie mielonego ( u mnie najlepiej sprawdził się łowicki)

- 1 3/4 szklanki* cukru pudru

- 6 jajek (żółtka i białka osobno)

- 100 g roztopionego masła

- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( ew. 1 op. cukru wanilinowego - 16 g )

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- margaryna do smarowania blaszki

- tarta bułka do obsypania

- szczypta soli

 



Żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia ucieramy na jednolitą masę.

Dodajemy stopniowo twaróg, miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło.

Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z masą twarogową.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 80 minut.

Ciasto po wyrośnięciu:

Ciasto, lekko przestudzone, zobaczcie jak opadło, dlatego polecam formę o średnicy 24 cm, nie bierzcie większej, bo sernik wyjdzie zbyt niski, a tak jest w sam raz na wysokość formy.


Podajemy ostudzony sernik posypany cukrem pudrem.

Uwagi:
- u mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml

 

Polecam !

 

/wpis zawiera lokowanie produktu/

Komentarze   

Asia Klein
0 #2 Asia Klein 2014-01-14 02:06
Super, bardzo się cieszę, że Tobie smakował, Olu :)
Najlepszy jest z twarogiem łowickim, ew. Maluta, pozdrawiam :)
Olimpia Hawryluk
+1 #1 Olimpia Hawryluk 2014-01-12 19:56
Jadłam zaraz po świętach ostatni kawałeczek. Sernik pyszny, rozpływa się w ustach. Mniam...

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram