Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Wiosna to powód aby skosztować  kolejnych wspaniałości, jakie serwuje nam natura.

Wczoraj było o szparagach, również na rabarbar mamy teraz sezon, który jest niezwykle krótki, bo trwa od kwietnia do czerwca.

Tak więc korzystajmy z tych pyszności, póki jest okazja :-)

 

Rabarbar w połączeniu z ciastem drożdżowym to klasyka, smaku dopełniają truskawki, na które również niedługo zacznie się sezon, moje w tej chwili kwitną :-)

Do drożdżówki użyłam zeszłorocznych moich mrożonych truskawek, gdyż na straganach nie są jeszcze dostępne nasze polskie.

Ciasto drożdżowe jest przepyszne, delikatne, puszyste i wilgotne, co u drożdżowych ciast, zwłaszcza sklepowych, ciężko uświadczyć.

Zresztą co tu dużo mówić, przepis na drożdżowe jest z zeszytu mojej Babci, a na tych przepisach jeszcze nigdy się nie zawiodłam :-)

 

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 125 g cukru

- 100 g masła

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 250 ml mleka

- 20 g drożdży

- 1/4 laski wanilli

- 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na wierzch:

- 400 g rabarbaru

- ok. 350-400 g truskawek 

- 1 łyżka wody

 

Składniki na kruszonkę:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 100 g masła

- niecałe 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można użyć tez zwykłego cukru)

 

Wszystkie składniki oprócz masła do kruszonki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Mąkę przesiewamy do miski.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wsypujemy cukier oraz ok 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn.

Jajko i żółtka ubijamy na parze aby była puszysta gęsta masa, wlewamy do rozczynu, mieszamy.

Do mąki w misce dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto.

Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz wanilię i wyrabiamy jeszcze do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na ok 30-45 minut.

 

W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki wrzucamy do rondla, dodajemy pokrojony w grubsze plasterki rabarbar, podgrzewamy przez ok 5 minut.

Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach  25x37 cm.

Na wierzch wykładamy truskawki z rabarbarem, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

 

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem, potem delikatnie wyrabiamy w palcach.

Jeśli macie malakser, wszystkie składniki możecie wrzucić do malaksera z końcówką z ostrzem i zmiksować do momentu powstania kruszonki.

Kruszonką posypujemy owoce.

Ciasto wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 35-40 minut.

 

 

Najlepsze z ciepłym mlekiem, ja uwielbiam również z kawą zbożową i mlekiem, bardzo polecam !!!

  

Rabarbalove Rabarbalove