Moja domowa szarlotka na pszenno-razowym spodzie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej majówką, grillowaniem, urodzinami mojego wujka oraz weekendem zakończonym ospą u mojego starszego synka ;-)

 

W moich przepisach na blogu nie znalazłam ani jednego ciasta z jabłkami, aż wstyd !!!

A przecież wszelkie szarlotki, jabłeczniki są przez nas uwielbiane !

 

Moja wersja szarlotki jest bardzo prosta, bez długiego oczekiwania na chłodzenie ciasta, na spodzie z mąki pszennej i pszennej razowej, choć jeśli chcecie, możecie zrobić ją wyłącznie  ze zwykłej mąki pszennej.

 

 

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki pszennej razowej 

- 200 g masła

- 4 żółtka

- 1/2 szklanki cukru

- szczypta soli

- 4 dodatkowe łyżki mąki pszennej do kruszonki

- ok 1 kg  kwaśnych jabłek typu szara reneta

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru do białek

- szczypta soli do białek

 

 

 

Mąkę, szczyptę soli, cukier i schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jeszcze przez moment siekamy a następnie delikatnie wyrabiamy ciasto palcami.

Jeśli macie malakser z nożem, wszystkie składniki wrzucamy do robota i miksujemy do połączenia.

2/3 ciasta wykładamy do okrągłej formy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Do reszty ciasta dodajemy ok 4 łyżki mąki i wyrabiamy palcami oraz siekamy nożem aby było bardziej sypkie jak na kruszonkę.

Kruszonkę również wkładamy na 10 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto w formie wyjmujemy, na wierzch nakładamy jabłka pokrojone w plasterki i ułożone 2-warstwowo jedno przy drugim.

Jabłka posypujemy dość obficie cynamonem. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne, stopniowo dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Pianę wykładamy na jabłka a następnie posypujemy schłodzoną kruszonką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do ok 175 stopni, pieczemy przez ok 35-40 minut.

 

Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, podana z lodami waniliowymi lub bita śmietaną.

 

 

Polecam !

 

Dania dla urody

Jadłospis dla Mam