Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Sernik na zimno z Toblerone

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Pierwszy raz robiłam ten sernik, ale ja jak to ja, nie lubię monotonii i postanowiłam sprawić Mężowi niespodziankę !

Sernik wyszedł ciekawy, nie za słodki w smaku, podobny trochę do straciatelli. Spód ciasteczkowy nadaje mu większej wyrazistości.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, ale troszkę go zmodyfikowałam.

Przede wszystkim moja biała czekolada nie "związała" masy twarogowej, gdybym dzisiaj w porę nie przygotowała żelatyny, ciasto mogłabym nałożyć gościom do miseczek ;-)

 

Także osobiście uważam, że lepiej dać trochę żelatyny, niż później świecić oczami przed gośćmi.

Ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ciasteczkowy w ilości wg przepisu ze strony Moje wypieki, natomiast ilość masy twarogowo-śmietanowej podwoiłam, aby sernik był trochę wyższy.

 

 

 

 Składniki na spód:

 - 160 g ciastek digestive
 - 60 g roztopionego masła

 - 4 kostki gorzkiej czekolady ( roztapiamy w kąpieli wodnej)

 - 2 łyżki cukru trzcinowego Damerara

 

Ciastka kruszymy (w malakserze lub wałkiem),dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, oraz cukier trzcinowy i mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, na spód nakładamy masę ciasteczkową, dociskamy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce. .


Składniki na masę serową:

- 500 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników* (dałam twaróg 3-krotnie mielony z Maluty, uważam, ze najlepiej tu pasuje)
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g batonika Toblerone,  drobno posiekanego (ja dałam zamiennik, który można dostać w Rossmanie, czekolada z migdałami i karmelem)
- 240 g białej czekolady

-3 łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody



Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek i miksujemy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia się składników. pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę.

Dodajemy posiekane  toblerone i mieszamy.

Masę serową wykładamy na schłodzony wcześniej spód i wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce przez całą noc.

 

Deser podajemy posypany gorzkim kakao oraz wiórkami z gorzkiej czekolady. Wiórki ścierałam obieraczką do warzyw.

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

Komentarze   

gin
0 #1 gin 2014-03-30 11:53
Mmm, wygląda pysznie :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram