Odwiedza nas 199 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Sernik z ziemniakami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

To sernik mojego dzieciństwa, na każdej imprezie rodzinnej był upieczony przez moją Śp. Babcię Wandzię.

Wszyscy się zajadali, był niesamowicie pyszny , rozpływający się w ustach, tak go pamiętam.

 

Przepis oczywiście z zeszytu mojej Babci.

Sernik dzięki ziemniakom jest wilgotny, w ogóle nie czuć ich smaku.

Możecie go upiec na kruchym cieście, lub tak jak ja, bez.

 

Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły, wtedy rozpływa się w ustach !!!

 

 

 

Składniki:

- 400 g gotowanych ziemniaków

- 600 g półtłustego 3-krotnie zmielonego twarogu

- 350 g cukru

- 50 g masła ( w temp. pokojowej)

- 2 łyżki słodkiej gęstej śmietany

- 4 jajka (żółtka i białka osobno)

- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanillii

- opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa ( nie dawałam, wolałam sernik "czysty")

 

 

Twaróg i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (ja kupiłam 3-krotnie mielony twaróg z maluty a ziemniaki rozgniotłam tłuczkiem).

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy miękkie masło  i jeszcze przez chwilę ucieramy.

Następnie dodajemy twaróg, ziemniaki i śmietanę, wszystko razem miksujemy przez ok. 10 minut.

Pod koniec  dodajemy ubita pianę z białek i szczypty soli,  rodzynki i skórkę pomarańczową (jeśli chcemy użyć).

 

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch nakładamy również papier do pieczenia posmarowany masłem ( nakładamy stroną z masłem na ciasto).

 

Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.

 

Podajemy polany lukrem lub posypany cukrem pudrem (osobiście wolę tą druga wersję, wtedy czuć ciasto a nie sam lukier ).

 

 

Polecam !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Joanna
+1 #1 Joanna 2015-01-25 20:43
Cześć, Aśku!
Dzięki za przepis na sernik z ziemniakami. Też pamiętam taki z dzieciństwa. Autorstwa mojej ukochanej Niani, która w ogóle robiła wyjątkowo pyszne ciasta, ale nawet na tle tych innych pysznych, sernik był wprost powalający.
Mam natomiast taką uwagę: Przeceniasz swoich czytelników - mnie podobnych, przynajmniej:) Proponujesz robić ten sernik na kruchym spodzie, a nie podajesz, jak się to robi. Mogę, co prawda, wyczytać, jak zrobić kruche ciasto na innym blogu, ale nie mam pojęcia, jak długo wtedy piec taki sernik i w ogóle. Chętnie zrobiłabym i na kruchym spodzie, i z kruszonką na wierzchu, ale to już dla mnie totalna abstrakcja. Nie wiem, jak to wymierzyć czasowo, żeby sernik upiec, a spodu i kruszonki nie spalić. (Lub na odwrót: spód i kruszonkę upiec, a sernika nie wysuszyć:)
Proszę, napisz. To, co dla Ciebie jest oczywistością, dla kogoś, kto nie zajmuje się sztuką kulinarną, jest czarną magią.
Serdeczne pozdrawiaki! Joanna

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram