Czekoladowe ciasto na Guinnesie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jeszcze jeden przepis na Dzień Św. Patryka :-)

 

To ciasto upiekłam dla mojego Męża, w końcu to dzisiaj są również Jego imieniny !

A że Mąż jest słodkolubny, to co innego mogłam upiec, jak nie ciasto.

Ale nie byle jakie, na irlandzkim piwie Guinnes ! Jest ekstremalnie ciemne, czekoladowe oraz wilgotne, po prostu pyszne !

Idealnie komponuje się z bitą śmietana i serkiem.

Przepis pochodzi ze strony Nigelli i możecie znaleźć go tutaj.

 

Składniki na ciasto:
- 250 ml  piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g gorzkiego kakao
- 400 g cukru pudru
- 142 ml kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Składniki na masę:
- 300 g serka śmietankowego (dałam President)
- 150 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki

-  łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

Piekarnik rozgrzewamy do180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Wlewamy Guinnessa do dużego garnka, dodać masło - pokrojone w mniejsze kostki i podgrzewamy całość do momentu roztopienia się masła.

Następnie dodajemy kakao i cukier puder i miksujemy.

Śmietanę miksujemy z jajkami i wanilią, a następnie wlewamy do lekko ostudzonej masy kakaowo piwnej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy jeszcze przez moment do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej i obsypanej formy i pieczemy przez 45 minut do godziny w 180 stopniach.

Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy, w chłodnym miejscu, ponieważ jest to dość wilgotne ciasto.


Gdy ciasto będzie zimne, wykładamy na talerz lub paterę.

Ubijamy kremówkę, dodajemy serek oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Masę wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do lekkiego schłodzenia.

 

Smacznego :-)