Odwiedza nas 398 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Czekoladowe ciasto na Guinnesie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jeszcze jeden przepis na Dzień Św. Patryka :-)

 

To ciasto upiekłam dla mojego Męża, w końcu to dzisiaj są również Jego imieniny !

A że Mąż jest słodkolubny, to co innego mogłam upiec, jak nie ciasto.

Ale nie byle jakie, na irlandzkim piwie Guinnes ! Jest ekstremalnie ciemne, czekoladowe oraz wilgotne, po prostu pyszne !

Idealnie komponuje się z bitą śmietana i serkiem.

Przepis pochodzi ze strony Nigelli i możecie znaleźć go tutaj.

 

Składniki na ciasto:
- 250 ml  piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g gorzkiego kakao
- 400 g cukru pudru
- 142 ml kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Składniki na masę:
- 300 g serka śmietankowego (dałam President)
- 150 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki

-  łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

Piekarnik rozgrzewamy do180 ° C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Wlewamy Guinnessa do dużego garnka, dodać masło - pokrojone w mniejsze kostki i podgrzewamy całość do momentu roztopienia się masła.

Następnie dodajemy kakao i cukier puder i miksujemy.

Śmietanę miksujemy z jajkami i wanilią, a następnie wlewamy do lekko ostudzonej masy kakaowo piwnej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy jeszcze przez moment do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej i obsypanej formy i pieczemy przez 45 minut do godziny w 180 stopniach.

Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy, w chłodnym miejscu, ponieważ jest to dość wilgotne ciasto.


Gdy ciasto będzie zimne, wykładamy na talerz lub paterę.

Ubijamy kremówkę, dodajemy serek oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Masę wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do lekkiego schłodzenia.

 

Smacznego :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram