Blondie z migdałami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Blondie to siostra brownie, z tą różnicą, że nie jest tak ciężkie w konsystencji i smaku.

Ciasto, jak sama nazwa wskazuje nie jest ciemne, jest jasne, a to za sprawą dodatku białej czekolady.

Nie jest tak zbite i rozpływa się w ustach. Dzięki migdałom jest bardzo smaczne.

 

Polecam do popołudniowej kawki, jak i na wizytę zapowiedzianą godzinę przed przyjściem (chociaż przy półgodzinnym pieczeniu możecie je również na szybko przygotować przy gościach ;-) )

 

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, serdecznie polecam :-)

 

 

 

Składniki:

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 150 g połamanej białej czekolady

- 80 g masła

- 1/3 szklanki cukru

- 2 jajka

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki obranych posiekanych migdałów

- 50 g białej posiekanej czekolady

 

 

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę w iliości 150 g i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się.

Cały czas mieszamy.

W misce łączymy sypie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.

Dodajemy całe jajka, ekstrakt z wanilii oraz ciepłą czekoladę, wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Pod koniec dodajemy posiekane migdały i białą czekoladę ( 50 g), mieszamy łyżką.

 

Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 15x28 cm.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut.

 

Po ostudzeniu podajemy pokrojone na kwadraty.

 

 

Smacznego :-)

 

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies