Odwiedza nas 178 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Blondie z migdałami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Blondie to siostra brownie, z tą różnicą, że nie jest tak ciężkie w konsystencji i smaku.

Ciasto, jak sama nazwa wskazuje nie jest ciemne, jest jasne, a to za sprawą dodatku białej czekolady.

Nie jest tak zbite i rozpływa się w ustach. Dzięki migdałom jest bardzo smaczne.

 

Polecam do popołudniowej kawki, jak i na wizytę zapowiedzianą godzinę przed przyjściem (chociaż przy półgodzinnym pieczeniu możecie je również na szybko przygotować przy gościach ;-) )

 

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, serdecznie polecam :-)

 

 

 

Składniki:

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 150 g połamanej białej czekolady

- 80 g masła

- 1/3 szklanki cukru

- 2 jajka

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki obranych posiekanych migdałów

- 50 g białej posiekanej czekolady

 

 

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę w iliości 150 g i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się.

Cały czas mieszamy.

W misce łączymy sypie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.

Dodajemy całe jajka, ekstrakt z wanilii oraz ciepłą czekoladę, wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Pod koniec dodajemy posiekane migdały i białą czekoladę ( 50 g), mieszamy łyżką.

 

Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 15x28 cm.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut.

 

Po ostudzeniu podajemy pokrojone na kwadraty.

 

 

Smacznego :-)

 

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Komentarze   

Asia - Kuchnia Haim
0 #2 Asia - Kuchnia Haim 2014-03-20 00:01
Olu, bardzo serdecznie dziękuję :-)

Blondie z tego przepisu w ogóle nie przypomina w konsystencji ciężkiego brownie, jest lżejsza i smaczna, aczkolwiek na kolana mnie nie powaliło to ciasto ;-)

Pozdrawiam serdecznie !
Ola - Smakowy Raj
+1 #1 Ola - Smakowy Raj 2014-03-14 15:47
Bardzo ładnie wyszło Ci to blondie :) podoba mi się i sama się przymierzam do upieczenia takiej pyszności :)
Pozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram