Kolejny przepis mojej Teściowej, dostosowany jedynie do mojej formy :-)
W każde urodziny w naszej rodzinie zawsze była Karpatka zrobiona przez moją Teściową, to już była taka tradycja :D
Teraz niestety Teściowej nie ma już z nami, jednak pozostał wspaniały przepis,z którego korzystam...
Polecam Wam serdecznie :-)
Przepis na to ciasto mam od mojej Teściowej od kilku lat, raz do roku na pewno je piekę :-) Na Boże Narodzenie jest natomiast praktycznie co roku u mojej szwagierki.
U mnie w oryginalnym przepisie od Teściowej widnieje pod nazwą "Śmietnik", jednak dzisiaj dowiedziałam się również o innych nazwach, dzięki osobom, które śledzą mojego bloga na Facebooku ;-)
Tak więc postanowiłam wyszczególnić te nazwy w tytule posta, w ten sposób każdy z Was będzie mógł znaleźć to ciasto pod nazwą, jaką zna.
Przepis jest banalnie prosty, nigdy nie miałam problemu z tym aby ciasto wyszło. Na niektórych stronach czytałam komentarze, że zrobił się zakalec, powiem szczerze, ani razu nie miałam zakalca !!!
Przepis różni się trochę od innych. Owszem, są jabłka, orzechy, ale również rodzynki i olejek migdałowy, dzięki któremu ciasto obłędnie pachnie !!!
I co najlepsze, nie używamy miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką, ot cała filozofia.
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na placek amerykański, ciasto wiewiórkę lub, jak kto woli, śmietnik.
Polecam serdecznie :-)
Witam się z Wami serdecznie w Nowym 2015 Roku !!!
Życzę Wam Kochani samych sukcesów, mnóstwo zdrowia, mniej gonitwy i pędu za błahostkami.
Lepiej zatrzymać się choć na moment, porozmyślać, spędzić czas z Rodziną, bo nigdy już te chwile nie wrócą, każda jest jedyna i niepoowtarzalna.
U mnie w domu, poza spędzaniem czasu z dziećmi na wspólnej zabawie, nauce, czy nawet rozmowach, jest też czas i na wspólne gotowanie :-)
Tym razem coś dla osób, które uwielbiają chałwę, dzisiaj sernik chałwowy w roli głównej :-)
Idealny na Święta, Urodziny i inne okazje...
Sernik jest dość ciężki, zwarty, kremowy, na kruchym ciasteczkowym spodzie i z polewą chałwową, którą znalazłam na stronie Moje Wypieki.
Ogólnie jak dla mnie pyszny, Rodzinie również podpasowała ta wersja :-)
Sernik piekłam na Sylwestra, także jest z nową datą 2015, możecie wykonać na nim co chcecie, ja akurat robiłam ozdoby z gorzkiej roztopionej czekolady wyciskanej szprycą. Równie dobrze możecie nie izdabiać niczym ;-)
Przejdźmy do przepisu.
Dzisiaj typowo jesiennie !!!
Kolejna drozdżówka z przepisu mojej Babci :-)
Ten jednak trochę różni się od poprzedniej, do ciasta oprócz masła dodajemy jeszcze smalec i troszkę inne proporcje mleka, cukru, drożdży oraz jaj.
Skoro to drożdżowe ze śliwkami, pomyślałam, żeby zrobić cynamonową kruszonkę, wyszło oczywiście smakowicie ;-)
Korzystajmy z owoców sezonowych, śliwki to wspaniałe dary jesieni !
Czy Was też ostatnio dobija ten upał ??? Ja mam juz dość !
Dlatego też na razie wystrzegam się pieczenia w piekarniku :)
Sezon jagodowy nadal trwa, więc postanowiłam przygotować sernik jagodowy na ciasteczkowym spodzie, ciasto na zimno, więc jeszcze nie najgorzej ;-)