Szwedzkie cynamonowe bułeczki Kanelbullar

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szwedzkie cynamonowe bułeczki Kanelbullar - 4.8 out of 5 based on 5 votes


Przepis na te wyśmienite bułeczki mam od koleżanki z forum, gdzie prezentowałyśmy swoje storczyki.

Jak widać nie zabrakło również tematów kulinarnych;)


Wracając do bułeczek,  są mięciutkie, aromatyczne, wręcz rozpływające się w ustach!


Podaję przepis na ok 60szt, ja robiłam pierwszy raz na próbę z połowy porcji.




Ciasto:

- 50g świeżych drożdży

- 0,5l letniego mleka

- 150g roztopionego i przestudzonego masła

- 100g cukru

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 lub 2 łyżeczki mielonego kardamonu

- 800g mąki pszennej


Nadzienie:

- 200g masła

- 150g cukru

- 4 do 6 łyżek cynamonu

- opcjonalnie starty marcepan



Drożdże rozprowadzamy w mleku z masłem, dodajemy cukier, sól, kardamon i mąkę. Wszystko razem mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.

Odstawiamy do wyrastania, do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części, z każdej wałkujemy prostokąt.

Nakładamy nadzienie a na wierzch sypiemy potartym na tarce o grubych oczkach marcepanem.

Ciasto należy zrolować o pokroić na 2cm ruloniki.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia aż bułeczki podwoją swoją objętość (ok 1godz).


Pieczemy w nagrzanym do 250st piekarniku przez 5 do 8 minut.

Studzimy pod lnianą ściereczką.




Smacznego :)