Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

W tym roku to będzie drugi raz, kiedy mamy na Wigilli śledzia w śmietanie. Szczerze powiedziawszy jakoś wcześniej za nim nie przepadałam, w tej chwili chyba zmienił mi się smak ;-)

Moi Rodzice czasem w piątki robią tego śledzika do ziemniaków na obiad, ale również nadaje się jako danie  na Wigilli, z dodatkiem sałatki jarzynowej ;-)

Przepis jest bardzo prosty, na pewno większość z Was go zna :D

 

 

Skladniki:

- ok 300 g filetów śłedziowych typu Matjas

- 1 średniej wielkości cebula

- 1 średniej wielkości słodkie jabłko

- świeżo zmielony pieprz, ew. sól do smaku, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby

- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (szklanka ma u mnie 250 ml)

 

Śledzia , cebulkę oraz jabłko kroimy w kosteczkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec zalwamy wszystko słodką śmietanką.

Śledzia najlepiej przygotować ok 30 minut szybciej, aby wszystkie smaki się połączyły.

Moja propozycja podania, w świątecznie przystrojonych  słoiczkach bardzo ładnie można wyeksponować to danie, dodana pietruszka również je ożywi ;-)

 

 

Smacznego :-)

 

Przepis dodaję do akcji: 

Świąteczna rybka Śledzie Wigilijne 2014 Wigilia 2014