Dzisiaj, a w zasadzie już wczoraj, dzielnie "produkowałam" pierogi i uszka ;)
Jako pierwszy wstawię przepis na pierogi, w tym roku będzie zdrowsza ich wersja, czyli pół na pół z mąką razową.
Ciasto samo w sobie skomplikowane nie jest, dwa rodzaje mąki i ciepła woda,ot cała filozofia ;-)
Sekret tkwi w farszu !
Oprócz kiszonej kapusty i suszonych grzybów, jest duszona cebula, suszone śłiwki, jabłka, majeranek oraz czerwone półwytrawne wino.
Efekt ? Smak obłędny !!! W każdym razie jak dla mnie i mojej Rodziny ;-)
Pierogi polecam podać okraszone zeszkloną na maśle cebulką i przybrane natką pietruszki.
Składniki podaję na ok 35-40 szt, chociaż ja zawsze robię z podwójnej lub potrójnej porcji ;-)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąi przennej lub żytniej razowej (tym razem miałam pszenną)
- 1,5 szklanki ciepłej wody (wręcz może być lekko gorąca, byle nie wrzątek)
Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 spore jabłko
- 1 duża cebula
- 50 g suszonych śliwek
- 20 g suszonych grzybów (dałam podgrzybki)
- 50 ml czerwonego półwytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- olej
Do okraszenia pierogów:
- masło
- cebula
- odrobina soli do smaku
Najpierw przygotowujemy farsz.
Kiszona kapustę kroimy, wrzycamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej (ok30 min do 1 godz), pokrojone w paski grzyby,podsmażamy. Wszystko dodajemy do kapusty.
Nastepnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłko oraz suszone śliwki.
Dusimy ok 10 minut.
Dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę majeranku do smaku.
Zalewamy czerwonym winem i gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.
Zabieramy się za ciasto :-)
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, zalewamy ciepłą wodą, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, może lekko kleić sie do rąk.
Na obsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na pierogi, dość cienko, wykrawamy koła o średnicy 10 cm (mogą być ciut mniejsze).
Na koła nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na pół i lepimy pierożka.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju(aby się nie sklejały), od wypłynięcia przez ok 5 minut.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę należy zeszklić na maśle, doprawiamy odrobiną soli.
Cebulą okraszamy nasze ugotowane pierogi.
Pyszności !!! Polecam na stół wigilijny jak i w dzień powszedni :-)
Przepisy dodaje do akcji: