Razowe pierogi z kapustą i grzybami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dzisiaj, a w zasadzie już wczoraj, dzielnie "produkowałam" pierogi i uszka ;)

Jako pierwszy wstawię przepis na pierogi, w tym roku będzie zdrowsza ich wersja, czyli pół na pół z mąką razową.

Ciasto samo w sobie skomplikowane nie jest, dwa rodzaje mąki i ciepła woda,ot cała filozofia ;-)

Sekret tkwi w farszu !

Oprócz kiszonej kapusty i suszonych grzybów, jest duszona cebula, suszone śłiwki, jabłka, majeranek oraz czerwone półwytrawne wino.

Efekt ? Smak obłędny !!! W każdym razie jak dla mnie i mojej Rodziny ;-)

Pierogi polecam podać okraszone zeszkloną na maśle cebulką i przybrane natką pietruszki.

 

Składniki podaję na ok 35-40 szt, chociaż ja zawsze robię z podwójnej lub potrójnej porcji ;-)

 

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki mąi przennej lub żytniej razowej (tym razem miałam pszenną)

- 1,5 szklanki ciepłej wody (wręcz może być lekko gorąca, byle nie wrzątek)

 

Farsz:

- 0,5 kg kiszonej kapusty

- 1 spore jabłko

- 1 duża cebula

- 50 g suszonych śliwek

- 20 g suszonych grzybów (dałam podgrzybki)

- 50 ml czerwonego półwytrawnego wina

- sól, pieprz

- 1 łyżka majeranku

- olej

 

Do okraszenia pierogów:

- masło 

- cebula

- odrobina soli do smaku

 

Najpierw przygotowujemy farsz. 

Kiszona kapustę kroimy, wrzycamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej (ok30 min do 1 godz), pokrojone w paski grzyby,podsmażamy. Wszystko dodajemy do kapusty.

Nastepnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłko oraz suszone śliwki.

Dusimy ok 10 minut.

Dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę majeranku do smaku.

Zalewamy czerwonym winem i gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.

 

Zabieramy się za ciasto :-)

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, zalewamy ciepłą wodą, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, może lekko kleić sie do rąk.

Na obsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na pierogi, dość cienko, wykrawamy koła o średnicy 10 cm (mogą być ciut mniejsze).

Na koła nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na pół i lepimy pierożka.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju(aby się nie sklejały), od wypłynięcia przez ok 5 minut.

Pokrojoną w kosteczkę cebulę należy zeszklić na maśle, doprawiamy odrobiną soli.

Cebulą okraszamy nasze ugotowane pierogi.

 

Pyszności !!! Polecam na stół wigilijny jak i w dzień powszedni :-)

 

 

Przepisy dodaje do akcji:

Pierogi wigilijne  Wigilia 2014