Pieczony udziec indyczy z jabłkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczony udziec indyczy z jabłkami - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

Lubicie indyka ? Ja bardzo !
Podaję go upieczonego z sosem śmietanowo-rozmarynowym, robię roladki ze szpinakiem, gotuję rosół na indyku i można by tu podawać wiele jeszcze przykładów.
Dzisiaj chcę wam przedstawić Indyka pieczonego z jabłkami, którego piekłam w tym tygodniu na obiad wspólnie z moją mamą :-)
Dla mnie drób pieczony z jabłkami to czysta poezja, mięso połączone z soczystymi owocami, które przeszły sosem z pieczenia, ah ! Pysznie !

Koniecznie wypróbujcie na świąteczny obiad :-)

 

 

Przedstawiam Wam sposób wykonania oraz składniki:
- 1,5 kg udziec indyczy
- 1 cebula
- 2,3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 lub 3 jabłka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek

 

Umyty i osuszony udziec indyczy nacinamy w kilku miejscach. Nacieramy solą, pieprzem oraz startym na drobnej tarce czosnkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Cebulę drobno kroimy, nakładamy na indyka i wokół.
Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Pieczemy w 200 st ok 1 do 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem.
Po tym czasie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w cząstki i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.
Gdy udziec i jabłka wyjmiemy z brytfanny, doprawiamy sos solą, pieprzem, możemy dodać jeszcze trochę majeranku. Zagęszczamy mąką.
Podajemy z ziemniakami i surówką.

 

Smacznego !