Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

W zeszłym roku, w całym natłoku wydarzeń, gotowaniu, różnych potraw na stronę i przygotowywaniu się do Świąt, jak nigdy pieczenie pierniczków zostawiłam na dzień przed Wigilią.
Chciałam upiec takie, gdzie ciasto leżakuje przez noc w lodówce, na drugi dzień pieczemy i można od razu je jeść, tak są mięciutkie i te co roku robiłam.

Czasu miałam niestety bardzo mało, ale na szczęście znalazłam przepis na stronie Moje Wypieki, gdzie po wyrobieniu ciasta można od razu piec pierniczki.
Jedyne co dodałam od siebie, to zrobiłam pierniczki nadziewane konfiturą morelową i marmoladą owocową. Jedne udekorowałam polewą czekoladową, a drugie lukrem.

Pierniczki co roku muszą być w moim domu, uwielbiam je robić z moim synkiem !!!

A te spokojnie możecie upiec nawet w Wigilię !

 

 

Składniki na około 100 pierniczków:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy.
Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
Ciasto wałujemy na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypujemy mąką (tyle, by się nie kleiło).
Wykrawamy różne kształty pierniczków.
Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.

Aby zrobić pierniczki nadziewane, ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Na jedną część nakładamy na środek marmoladę, a drugą przykrywamy.Następnie wykrawamy piernika.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8-10 minut.
Studzimy na kratce.

Moja propozycja dekoracji:

Pierniczki z nadzieniem morelowym i polewą czekoladową:

 


Pierniczki z nadzieniem owocowym z lukrem:

 

 

Gorąco polecam dla spóźnialskich, tak jak ja w zeszłym roku ;-)

 

Poniżej instrukcja, jak zrobić pierniczki nadziewane( wybaczcie jakość):

 


Moje uwagi:
- Mąkę żytnią razową można zastąpić mąką pszenną razową
- Można dodać odrobinę więcej kakao


Polecam serdecznie !

 

Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne słodkości!