Piernik staropolski

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 


W zasadzie to już ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski.
Na szczęście w moim przepisie z książki " Kuchnia polska dla każdego" napisane jest, iż ciasto ma leżakować 3 tygodnie, następnie pieczenie i  kilka dniodpoczynku przed Świętami.
Także przygotowując dzisiaj to ciasto, idealnie wyczułam, ze będzie gotowe akurat na Wigilię ;-)
Piernik przygotowałam z domową przyprawą korzenną, gdzie przepis znajdziecie niedługo na blogu :-)

Zdjęcia  piernika są z zeszłego roku, abyście mogli zobaczyć efekt końcowy, polecam !!

 

 

 

Składniki:
- 500g miodu ( dałam lipowy)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- spora szczypta soli
- 13g domowej przyprawy korzennej lub 2 opak kupnej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki skórki pomarańczowej ( nie dawałam, gdyż mój Mąż nie lubi)

Do przełożenia:
- powidła śliwkowe


Miód, cukier i masło podgrzewamy, w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą a cukier roztopi.
Mąkę, jajka, sól oraz rozpuszczoną w mleku sodę, mieszamy.
Następnie dodajemy schłodzoną masę miodowo-maślaną.
Starannie wyrabiamy, a pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie, przyprawę korzenną oraz łyżkę kakao.
Formujemy kulę i wkładamy ją do szklanego, emaliowanego lub ceramicznego naczynia.
Przykrywamy folią spożywczą i okrywamy wielokrotnie złożoną ściereczką.
Naczynie z ciastem odstawiamy na 3 tygodnie do lodówki.

 


Po 3 tygodniach...

wyjęłam ciasto z lodówki, zobaczcie jak ładnie pociemniało !



Ciasto podzieliłam na 3 części rozwałkowane na grubość ok 0,5cm i upiekłam na prostokątnej blasze o wymiarach 39x26 cm.
Każdą część piekłam w 170 st przez ok 15 - 20 minut.
Piekłam z termoobiegiem.

Piernik podczas pieczenia mocno rośnie.



Blaty ciasta przełożyłam podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Możecie również przełożyć marcepanem, marmoladą różaną lub owocową...
Na blaty nakładamy papier do pieczenia i obciążamy ciasto, pozostawiamy przez ok 4 dni.

Następnie Ciasto możemy podzielić na 3 części, krojąc na szerokości, tak aby powstały 3 pierniki o wymiarach 13x26cm.


Wierzch możemy polać masą czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 40 g masła


Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy posiekana czekoladę, zdejmujemy z palnika, czekamy aż czekolada się rozpuści i mieszamy.
Gdy masa lekko stężeje i przestygnie, możemy smarować ciasto.

 


Polecam serdecznie piernik staropolski, jest wyśmienity !

 

Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne słodkości!