Przyznam szczerze, że w tym roku próbuję ten przepis dopiero drugi raz.
Zupa migdałowa jest jedną z czterech zup podawanych na Wigilii.
Jednak rzadko się ją spotyka w naszych domach, została wyparta przez barszcz czerwony, czy zupę grzybową, rzadziej rybną. A szkoda, bo jest na prawdę bardzo smaczna !
Dodatek cukru cynamonowego dodaje jej smaku.
Polecam wypróbować chociaż w małej ilości.
Źródło inspiracji: książeczka "W zakonnej kuchni" z 2009r
Składniki:
- 200g midałów
- 50g rodzynek
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ryżu
- cukier cynamonowy
- płatki migdałowe do dekoracji
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy, mielimy.
Rodzynko płuczemy, osuszamy.
Mleko z cukrem gotujemy, wsypujemy zmielone migdały i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Na końcu dodajemy masło i szczyptę soli.
Zupę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym cukrem cynamonowym.
Dla przystrojenia możemy posypać płatkami migdałowymi.
Zupa powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Polecam !