Wigilijna zupa migdałowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Wigilijna zupa migdałowa - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Przyznam szczerze, że w tym roku próbuję ten przepis dopiero drugi raz.

Zupa migdałowa jest jedną z czterech zup podawanych na Wigilii.
Jednak rzadko się ją spotyka w naszych domach, została wyparta przez barszcz czerwony, czy zupę grzybową, rzadziej rybną. A szkoda, bo jest na prawdę bardzo smaczna !

Dodatek cukru cynamonowego dodaje jej smaku.
Polecam wypróbować chociaż w małej ilości.

Źródło inspiracji: książeczka "W zakonnej kuchni" z 2009r


Składniki:
- 200g midałów
- 50g rodzynek
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ryżu
- cukier cynamonowy
- płatki migdałowe do dekoracji

 

Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy, mielimy.
Rodzynko płuczemy, osuszamy.

Mleko z cukrem gotujemy, wsypujemy zmielone migdały i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Na końcu dodajemy masło i szczyptę soli.

Zupę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym cukrem cynamonowym.
Dla przystrojenia możemy posypać płatkami migdałowymi.

Zupa powinna mieć dość gęstą konsystencję.

 

 

Polecam !