Dorsz w occie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Dorsz w occie - 5.0 out of 5 based on 4 votes


 

Przepis mam od mojej Kochanej Teściowej :-)

Mój Teść, od kiedy pamiętam, zawsze zajadał się dorszem w occie, często ryba była przygotowywana także w dzień powszedni :-)

Teraz co roku podtrzymuję tę tradycję, chociażby ze względu na mojego Męża, który również bardzo lubi ten sposób podania.

 

Polecam wszystkim, którzy lubią jeść rybę occie, od czasu do czasu nie zaszkodzi a jest bardzo smaczna.

Do tej zalewy można przyrządzić również śledzia jak i inne ryby.

 

 

 

Składniki:

- 1 kg świeżych oczyszczonych filetów z dorsza

- 3 cebule

- 5 szklanek wody

- 3/4 szklanki octu

- 3-4 łyżek cukru

- 1 łyżka soli

- 3 do 4 liści laurowych

- 6 ziaren ziela angielskiego

- mąka do obtoczenia ryby

- sól i pieprz do przyprawienia ryby

- olej do smażenia

 

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

Przygotowujemy zalewę octową.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

Wszystko zagotowujemy, od momentu wrzenia jeszcze przez ok 5 minut lub do czasu, gdy cebula zrobi się szklista.

Usmażonego dorsza układamy w głębokim półmisku a następnie zalewamy gorącym octem.

 

 

Smacznego, polecam :-)