Barszcz wigilijny

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Barszcz wigilijny - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Tradycyjne danie wigilijne, bez którego co roku nie możemy się obejść.

Zresztą mój Mąż tak uwielbia barszcz, że gotuję go też i w ciągu roku ;-)

Do barszczu zawsze mamy dwa dodatki: uszka z grzybami lub paszteciki z kapustą i grzybami, które jeszcze w tym tygodniu również znajdą się na blogu.

W ten sposób każdy może sobie wybrać na co ma ochotę ;-)

Barszczu oczywiście gotujemy duży garnek, gdyż zawsze są chętni na "dokładkę" :-)


W tym roku chciałam ugotować na zakwasie buraczanym, ale niestety za późno się obudziłam, gdyż musi on się przerobić a potrzebuje na to tydzień czasu a Wigilia już coraz bliżej. W przyszłym roku na pewno będzie.


Podaję składniki:

- 1kg buraków

- 30 g suszonych grzybów

- 1 cebula

- olej

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- liść laurowy

- sok z 1 cytryny

- cukier

- sól

- pieprz

- majeranek (opcjonalnie)

- bulion warzywny, vegeta lub przyprawa naturalna

 



Grzyby myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy.

Buraki obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wywaru grzybowego.

Cebulę podsmażamy na oleju, zeszkloną dodajemy do buraków, dodajemy tez przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy tak długo aż buraki będą miękkie.

Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Ja dodaję również majeranek a także trochę bulionu warzywnego do smaku, wtedy barszcz jest idealny !

Barszcz podaję z uszkami:



Lub z pasztecikami z kapustą i grzybami.



Smacznego !