Witam i zapraszam do mojej Świątyni!
Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.
Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.
Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)
Pozdrawiam serdecznie - Joanna
Najnowsze przepisy
Kuchnia kresowa to kulinarna mieszanka potraw pochodzących z terenów ukraińskich, białoruskich, litewskich, itd...
Przed wojną tereny wschodnie należały do Polski.
Po zakończeniu II Wojny Światowej Polacy musieli opuścić te ziemie.
Mimo wszystko do dziś pozostała tradycja, także kulinarna.
Potrawy Kuchni kresowej były tanie, proste jak i wykwintne.
Jednak każda z nich miała za zadanie być bardzo treściwą.
Jako pierwszy chcę Wam przedstawić przepis na bigos z kresów.
Jest on gotowany na kilku rodzajach mięs, ze świeżą kapustą.
Polecam go na co dzień jak i na Święta, jest bardzo smaczny.
Surówka jest bardzo prosta w wykonaniu.
Czerwoną kapustę możemy zastąpić białą, zmieni się odrobinę smak, ale obie są pyszne !
Najbardziej nadaje się do ziemniaków i mięsa, ale równie dobrze można ją przyrządzić do dań z kaszą jęczmienną bądź gryczaną.
Od lat jest na naszym stole, a przygotowanie jej do obiadu zapoczątkowała moja Mama, która nie wyobrażała sobie obiadów bez surówek, zawsze było ich co najmniej 5, tak zawsze tyle było !
I w zasadzie tymi surówkami można było tak się najeść, że nie mieliśmy chęci na ziemniaki ;-) Wystarczyło samo mięso.
Dalej ciągnę tą tradycję zajadania surówek, czy gotowanych lub przetworzonych własnoręcznie warzyw, gdyż mają mnóstwo witamin i są bardzo zdrowe.
Przepisów na podudzia z kurczaka, czyli, tzw. pałki mam kilka, z majerankiem, z ziołami prowansalskimi, itd...
Dzisiaj , na nasz sobotni obiad zrobiłam pałki marynowane w słodkiej papryce z dodatkiem curry i czosnku, bardzo prosta marynata.
Najważniejsze, aby mięso zamarynować dzień wcześniej wieczorem, wtedy będzie soczyste i aromatyczne.
Wszystkie mięsa, które piekę, marynuję dzień wcześniej, nawet szaszłyki na grilla, no chyba, że dowiem się o nim kilka godzin szybciej ;-)
Ciasteczka są mega chrupiące, najlepiej smakują z ciepłym mlekiem, rozpływają się w ustach !
Moja rodzina je uwielbia i mogłaby pochłaniać tonami ;-)
Jestem troszkę spóźniona z wstawieniem tego przepisu, bo piekłam je już w zeszłym tygodniu dla dzieci w przedszkolu mojego synka.
Mimo to, smakują o każdej porze roku, dnia, więc nigdy nie jest za późno, aby je Wam pokazać ;-)
Pyszne, mięciutkie, puszyste rogale wielkości bułek.
Lubicie indyka ? Ja bardzo !
Podaję go upieczonego z sosem śmietanowo-rozmarynowym, robię roladki ze szpinakiem, gotuję rosół na indyku i można by tu podawać wiele jeszcze przykładów.
Dzisiaj chcę wam przedstawić Indyka pieczonego z jabłkami, którego piekłam w tym tygodniu na obiad wspólnie z moją mamą :-)
Dla mnie drób pieczony z jabłkami to czysta poezja, mięso połączone z soczystymi owocami, które przeszły sosem z pieczenia, ah ! Pysznie !
Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.
Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.
Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)
Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.
Zresztą, co tu dużo mówić, uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z jabłkami i suszonymi śliwkami.
Karkówkę można podać z ziemniakami jak i z kopytkami, czy innymi kluskami, byle na słono ;-)
Podsmażona a następnie duszona w kapuście, jest delikatna, kruchutka, soczysta, po prostu rozpływa się w ustach.
Zresztą sprawdźcie sami :-)
Bardzo smaczny, wilgotny, puszysty, prosty i szybki sernik, jaki można upiec.
Mój Mąż go uwielbia ! Między Świętami a Sylwestrem piekę go już trzeci raz !
Oprócz pieczenia, które trwa 80 min, przygotowuje się go bardzo szybko, tak więc polecam dla zabieganych lub kobiet mających małe dzieci, tak jak ja ;-)
Teraz sernik czeka na zjedzenie w Sylwestra, którego, jak co roku spędzamy w domu z dziećmi i moimi Rodzicami oraz Babcią :-)
Przejrzałam mnóstwo stron i blogów z przepisami na tego śledzia.
Niby nazwa przepisu ta sama, a jednak sposób wykonania wszędzie inny...
Przepis na mojego śledzia pod pierzynką mam od mojej Mamy, która przygotowuje go od niepamiętnych lat.
Ta sałatka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole, jak również w dzień powszedni.
Śledzia zrobiłam z mniejszej porcji po to, aby Wam pokazać, jak się prezentuje.
Jeśli zdecydujecie się zrobić go na Wigilię, polecam zrobić jeszcze raz tyle.