Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

 Najnowsze przepisy

Wspaniała Tarta Tatin

 

Tarta Tatin, to francuski deser,  inaczej odwrócona tarta. Pod spodem mamy pyszne oblepione karmelem owoce, na wierzchu natomiast złociste ciasto francuskie.Gdy  jest upieczona, przekładamy ja na talerz do góry nogami, tak, aby na wierzchu były owoce.

 

Przepis na tą tartę mam z wspaniałej książki Jamiego Olivera : Kulinarne Wyprawy Jamiego". Dostałam ja od mojego Męża na urodziny, prezent idealny :-)

Tarta jest przepyszna, karmel powstały z cukru trzcinowego oraz półsłodkiego wina nadaje jej głębokiego smaku. Jabłka z karmelem rewelacja !!!

 

Najlepsza jest jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną z mascarpone.

Dzisiaj miałam okazję wypróbować drugą wersję podania i powiem szczerze, ze była smaczniejsza.

Tarta z lodami była dla mnie zbyt słodka, natomiast bita śmietana z mascarpone, ekstraktem z wanilii oraz minimalną ilością cukru pudru, dopełnia smaku idealnie !

 

Kwestia gustu, możecie podać jak Wam się podoba ;-)

 

Pączki cytrynowe z ricottą

 

Przepis na te pączki powstał z przypadku :-)

A to dlatego, że kończyła mi się data ważności serka ricotta i chciałam zrobić cos szybkiego, a zarazem słodkiego dla mojego Męża łasucha :-)

Nie sugerujcie się wyglądem, pączki może i  z wyglądu przypominają te serowe, ale smakiem i konsystencją bardzo się różnią.

Nie są tak puchate, ale również miękkie, z wierzchu otulone lekko chrupiącą skórką.

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem, ja polecam polane miodem, poezja !!!

 

 

 

Tiramisu

 

 

Dzisiaj z racji tego, że zostaliśmy zaproszeni na obiad do moich Rodziców ( to nic, że mieszkają w tym samym domu, tyle, że piętro niżej ;-) ) i oprócz nas była jeszcze Babcia a także moi Bracia i Bratowa, postanowiłam przygotować jakiś deser do poobiedniej kawy.

 

Okazało się, że desery zrobiłam dwa, gdyż Mąż nie lubi dodatku kawy w słodkościach tarta była zrobiona przede wszystkim dla Niego.

 

Ale nie o tarcie chciałam pisać w tym poście a mianowicie o Tiramisu. Tiramisu Jamiego Olivera, bo takie właśnie dzisiaj zrobiłam korzystając z książki, którą dostałam od Męża na zaszłoroczne urodziny, "Kulinarne wyprawy Jamiego".

Aż wstyd się przyznać, ale to pierwszy przepis z jakiego skorzystałam i szczerze żałuję, że dopiero teraz, bo tiramisu wyszło bardzo smaczne.

 

Przepis trochę przerobiłam pod siebie, zmieniłam ilości składników, części nie dodałam, np. wina, gdyż chciałam, żeby deser zjadł również mój synek.

Zamiast drobnego cukru, do mascarpone i żółtek dodałam cukier puder, a do gorzkiej czekolady łyżkę cukru trzcinowego.

 

 

Półkruche ciasteczka na mleku

 

Wczoraj na ostatnią chwilę stwierdziłam, że dla wszystkich domowników( a jest ich trochę, w naszym domu mieszkają 4 pokolenia ;-) ), coś stworzę, żeby umilić im walentynkowy dzień.

Wszak zawsze podczas moich wypieków wszyscy są częstowani, więc dla nich różnicy specjalnej nie było, tyle, że ciasteczka były w kształcie serduszek ;-)

Kolejny raz oparłam się na przepisie z zeszytu mojej śp. Babci Wandzi i po pewnych modyfikacjach w proporcjach i dekoracjach powstały półkruche ciasteczka serduszka :-)

Takie ciastka możecie podarować nie tylko na walentynki, ale również na Dzień Babci, Dziadka, Dzień Mamy lub Taty, na pewno będą przyjęte z entuzjazmem !

 

 

Indyk w sosie śmietanowo-rozmarynowym

 

 

Uwielbiam Indyka, moja Rodzina zresztą też.

Jakiś czas temu pokazywałam Wam indyka pieczonego z jabłkami, tym razem indyk również pieczony ale z wywaru robię dodatkowo sos śmietanowo-rozmarynowy.
Moja kuzynka i Jej Rodzinka bardzo zasmakowała w tym indyku, więc myślę, że Wam również posmakuje.

Indyka podaję z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami (marchewka, kalafior, brokuł, najlepiej polane masełkiem z tartą bułką). Może być tez surówka ze świeżej kapusty.

 

 

Spaghetti z bazyliowym pesto

 

 

Jak co piątek, dzisiaj również mieliśmy bezmięsny obiad.

Dzisiaj nie uraczę Was kuchnią polską a włoską, z której uwielbiamy wszelkie pasty, pizze, lasagne, canneloni, itp.

 

A było pysznie ! No dobra, pod warunkiem, że lubicie pesto z bazylii, jeśli tak, to będzie Wam bardzo smakowało :-)

 

Do pesto nie dawałam ani orzeszków pinii, ani słonecznika, a podprażone pestki dyni, również nimi posypałam moje spaghetti, dzięki czemu ich lekko orzechowy smak wspaniale komponował się z bazylią, serem i makaronem.

 

Pycha ! Spróbujcie mojej wersji :-)

 

 

Francuskie trufle czekoladowe, pyszne !

 

Z okazji zbliżających się Walentynek, postanowiłam, że też coś przygotuję, a co tam.

Na większości blogów kulinarnych są jakieś smaczne dania lub wypieki, więc nie mogę być gorsza ;-)

 

Jednak mój Mąż i ja nie obchodzimy za bardzo Walentynek, no w sumie to dajemy sobie symboliczny prezent w formie kwiatów, czy słodkości, ale tego dnia nie traktujemy jakoś specjalnie.

Chodzi o to, że jesteśmy tego zdania, że ludzie powinni się kochać i szanować cały czas, a uczucia okazywać sobie każdego dnia.

Prezent, czy kwiaty, coś słodkiego można dać sobie bez okazji i tym razem sprawić radość drugiej osobie :-)

 

Ale niech już będzie, mam coś specjalnego, co możecie przygotować dla Waszej ukochanej Drugiej połówki ;-) A będą to czekoladowe trufle, pyszne i rozpływające się w ustach !

 

Sugerowałam się przepisem z tej strony, jednak troszkę go zmodyfikowałam. 

Naprawdę polecam :-)

 

 

Kotleciki mielone pod ziemniaczana kołderką

 

 Moja kolejna propozycja na obiad 2w1 :-)


Przepis jest banalnie prosty, znalazłam go kiedyś na portali "Wielkie Żarcie".

Kotlety mielone w odmienionej formie.
Tutaj i mięso i ziemniaki pieką się w jednym czasie, wystarczy zrobić surówkę i obiad jak znalazł :-)

 

Czy Wam posmakuje ? Nie wiem, musicie spróbować :-)

Nam smakuje bardzo !

 

 

Bigos staropolski, najlepszy !

 

Mnóstwo rodzajów bigosu gotowałam już w moim krótkim życiu, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i on właśnie pozostał w stałym repertuarze mojej kuchni.

Bigos jest tylko z kiszonej kapusty, na 2 kg dodaję 1 kg mięsa, 1 kg kiełbasy oraz 400 g boczku ! O tak !

W tym daniu najlepsze jest to, że możemy dodać składniki wedle upodobania i swojego smaku.

Moja Mama robi inaczej, Teściowa i Babcia również, każdy ma swoją technikę gotowania jak i zestaw dodatków.

Jedno jest pewne, wszystkie trzy gotujemy bigos z kapusty  ;-)

 

Mój bigos gotuję etapowo - przez 5 dni, ale jeśli nie chce Wam się lub nie macie na to czasu, to możecie go ugotować jednego dnia a przez kolejne dni podgrzewać przez ok 20-30 minut.

 

Z racji tego, że mój młodszy synek za 1,5 tygodnia kończy swój 1 roczek, postanowiłam wykorzystać moment i ugotować już bigos, i zamknąć w słoiki.

Rewelacyjna sprawa, w każdej chwili możemy otworzyć słoik gotowego dania. I co ważne, na urodziny mam już o jedną potrawę mniej do zrobienia ;-)

 

Polecam :)

 

 

Mini pączki luksusowe

 

Wiecie, co ?

Jak tak dalej pójdzie, to do Tłustego czwartku zbrzydną mi pączki i faworki ;-)

A tak poważnie, mój Mąż znów zażyczył sobie pączki, już dwa dni mnie o nie męczył.

A że robiłam Torcik Pavlova w niedzielę, na Teścia urodziny, to zostały mi żółtka.

I co ? I oczywiście nie mogłam się wywinąć ;-) Zresztą szkoda było zmarnować żółtka.

 

Pączki są bardzo smaczne, chociaż nie przebiły w smaku pączków z różą :-)

Ciasto jest z dodatkiem startej skórki pomarańczowej oraz posiekanych orzechów, dodajemy do niego same ubite żółtka, bez białek. Jest bardzo delikatne.

 

Polecam wypróbować ten przepis :-) 

Źródło : książka pt. "Kuchnia polska dla każdego"

 

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram