Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Barszcz ukraiński

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Barszcz ukraiński - 4.7 out of 5 based on 3 votes

 

Barszcz ten gotuje się u nas w Rodzinie praktycznie od "wieków".

Gotuję go ja, moja Mama, gotowała moja Babcia i Prababcia, dalej już się nie zagłębiałam.

 

Zupę tą gotuję oczywiście od podstaw, gotowym mrożonkom stanowczo mówię nie !

Zresztą mrożonki są zbyt jałowe, żeby wydobyć z nich ten wspaniały smak.

 

Nie wiem, jak Wy ale ja gotuję zupę zawsze na dwa dni, tak więc z tego przepisu wyjdzie 8 porcji i trochę, także spokojnie 4-osobowa rodzina zaspokoi swój głód ;-).

Mój Mąż wziął dzisiaj 2 dokładki, więc wynika z tego, że barszcz bardzo Mu smakował ;-)

 

Barszcz ukraiński wspaniale smakuje z pampuszkami czosnkowymi, polecam !

 

 

Składniki:

- 2 litry wody

- ok 650 g żeberek wieprzowych w paskach (równie dobrze może być kość wołowa)

- 500 g ziemniaków

- 1 mniejsza pietruszka  (korzeń)

- kawałek selera ( ok 40 g)

- 200 g marchwi

- 200 g świeżej kapusty

- 700 g białej fasoli

- 250 g buraków

- sok z połowy cytryny

- sól, pieprz do smaku

- 3 listki laurowe

- 4 ziarnka ziela angielskiego

- 0,5 łyżki masła

- kwaśna śmietana (opcjonalnie)

- natka pietruszki (opcjonalnie)

 

 

 Żeberka zalewamy zimną wodą, gotujemy na wolnym ogniu aby były dość miękkie.

Między czasie w osobnych 2 garnkach gotujemy fasolę oraz nieobrane buraki(dzięki temu nasz barszcz będzie miał bardziej intensywny kolor).

Marchew, pietruszkę, seler, oraz buraki,  kroimy w słupki, jedynie ziemniaki w kostkę, dodajemy do mięsnego wywaru, gotujemy przez ok 15 minut.

Następnie dodajemy fasolę i poszatkowana kapustę, gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na koniec dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy oraz masło i sok z połowy cytryny.

 

Barszcz ukraiński  musi być lekko kwaśny, ale nie za mocno.

 

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, natką pietruszki i pampuszkami z czosnkiem.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Komentarze   

Geoffrey
0 #1 Geoffrey 2014-03-01 00:52
whoah this blog is magnificent i love reading your posts.

Keep up the great work! You know, a lot of
people are hunting around for this information, you can help them
greatly.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram