Zupa krem szparagowo-brokułowa

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Prosta zupa, chyba prostszej być nie mogło :-)

Powstała dzisiaj spontanicznie, gdyż gotowałam ją dla mojej chorej Teściowej.

Zupa ma dość jasny kolor, powód, jest ugotowana z białych i zielonych szparagów, gdyż tych drugich mi zabrakło. Osobiście polecam ugotować tylko z zielonych.

Zdrowa, pożywna i wg mnie smaczna, chociaż przyznam się szczerze, że zupę krem ze szparagów jadłam po raz pierwszy, tak więc może inne przepisy są smaczniejsze ;-)

 

Składniki:

- 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego (miałam akurat rosół z indyka, tak więc go użyłam)

- ok 8-10 szt zielonych szparagów (użyłam pół na pół zielonych i białych, gdyż  miałam za mało zielonych)

- ok 6 różyczek brokuła

- 2 łyżki słodkiej śmietanki

- 1 płaska łyżeczka cukru

- 1 płaska łyżka suszonej lub posiekanej bazylii 

- szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu

 

 

Bulion podgrzewamy. Szparagi obieramy, kroimy na 2 cm kawałki. Jeśli dolna część jest lekko stwardniała, odkrajamy, wyrzucamy.

Szparagi i różyczki brokuła dodajemy do bulionu, gotujemy do miękkości.

Następnie miksujemy blenderem na jednolity krem.

Doprawiamy pieprzem i cukrem, dodajemy śmietanę.

Posypujemy bazylią i mieszamy aby nasza zupa krem przeszła wszystkimi smakami.

No i gotowe :-)

 

Smacznego !