Odwiedza nas 73 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Grochówka, pyszna :-)

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jedna z naszych tradycyjnych zup. Bardzo sycąca, pożywna, smaczna.

Groch zawiera sporo błonnika, więc i zdrowa.

Moja idealna grochówka jest gotowana na żebrach wieprzowych i wędzonym boczku, nie jest rzadka, ale tez nie aż tak mocno gęsta , żeby łyżka stała pionowo ;-)

Zawsze gotuję większy garnek, aby wystarczyła nam na dwa dni, gdyż na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.

 

Osobiście na przełomie wiosna/lato wolimy lżejsze zupy, ale z racji tego, że gotowałam również dla mojego Teścia, który lubi tylko tradycyjne dania, ta zupa była idealna.

Fakt, strzał w dziesiątkę :-)

 

 

 

Składniki dla 4 osobowej rodziny na dwa dni ;-) :

- 400 g całego niełuskanego grochu

- 700 g żeberek wieprzowych

- 100 g wędzonego boczku

- 1 duża cebula

- 2 spore marchwie

- ok 6 ziemniaków

- 1 spora łodyga świeżego lubczyku

- natka selera

- natka pietruszki, niecałe pół pęczka

- 3 liście laurowe

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- majeranek

- sól

- świeżo mielony czarny pieprz

- 2 l wody + woda do namoczenia grochu

 

 

Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej wieczorem.

Groch płuczemy i zalewamy wodą tak, aby było  trochę więcej niż grochu. Zostawiamy na noc.

Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, jeśli trzeba, dolewamy odrobinę podczas gotowania.

Groch będzie odpowiednio ugotowany, gdy łuski zaczną odchodzić od ziaren.

 

Żeberka płuczemy, wkładamy do garnka. Dodajemy marchew pokrojoną na grube półplastry, cebulę i boczek pokrojone w kosteczkę a także lubczyk, seler i pietruszkę (jeśli nie macie natki, to możecie użyć mały kawałek selera i 1 mniejszy korzeń pietruszki aczkolwiek zielenina będzie bardziej aromatyczna ), liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy 2 l wody.

Wszystko gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, ok. 1- 1,5 godziny.

Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowany groch, gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Zupa zgęstnieje po paru godzinach, a na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.

 

 

Smacznego :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram