Odwiedza nas 157 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Zupa marchewkowa na indyku z lubczykiem i bazylią

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zupa marchewkowa na indyku z lubczykiem i bazylią - 2.5 out of 5 based on 2 votes

 

Najprostsza, najzwyklejsza zupa marchewkowa, a jednak niezwykła, gdyż swój wspaniały smak zawdzięcza aromatycznemu lubczykowi i dodatkiem suszonej bazylii.

Marchewkową gotuję na mięsie z indyka, dzięki czemu jest pyszna.

Nadaje się dla dorosłych jak i dzieciaczków, które, przypuszczam, że będą zachwycone smakiem.

Moje dzieci zajadają ją, aż  "uszy się trzęsą" ;-)

Przeważnie gotuję ją na dwa dni, dla mnie i dzieci jako danie główne, dla mojego Męża jako pierwsze danie.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

Składniki:

- 1 duże skrzydło z indyka (lub udziec średniej wielkości)

- 1 średnia cebula

- 7-8 szt średniej wielkości marchewek

- 5 ziemniaków (średniej wielkości)

- 2 ząbki czosnku

- 4 liście świeżego lubczyku (może być też 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, ale bardziej aromatyczny jest świeży, można dostać go w doniczkach w    marketach, polecam 

  również wysiać sobie do doniczki, jest wspaniałym ziołem do innych zup, potraw, np. gołąbków)

- 5 listków natki selera

- 0,5 pęczka natki pietruszki

- 3 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 2,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka bazylli suszonej

 

 

Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 l zimnej wody, gotujemy ok 1 godz na wolnym ogniu.

Między czasie przygotowujemy warzywa, marchew kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę.

Po 1 godzinie dodajemy cebulę, czosnek, marchew, ziemniaki.

Dodajemy też lubczyk z pietruszką i selerem, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15-20 minut do momentu, gdy warzywa zmiękną.

Pod koniec doprawiamy zupę solą i suszoną bazylią.

Jeśli chcecie, możecie wybrać zieleninę z zupy, aczkolwiek my jemy wszystko !

 

Podajemy przybrane świeżą bazylią.

 

 

Smacznego :-)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram