Odwiedza nas 167 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Spaghetti z bazyliowym pesto

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Spaghetti z bazyliowym pesto - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Jak co piątek, dzisiaj również mieliśmy bezmięsny obiad.

Dzisiaj nie uraczę Was kuchnią polską a włoską, z której uwielbiamy wszelkie pasty, pizze, lasagne, canneloni, itp.

 

A było pysznie ! No dobra, pod warunkiem, że lubicie pesto z bazylii, jeśli tak, to będzie Wam bardzo smakowało :-)

 

Do pesto nie dawałam ani orzeszków pinii, ani słonecznika, a podprażone pestki dyni, również nimi posypałam moje spaghetti, dzięki czemu ich lekko orzechowy smak wspaniale komponował się z bazylią, serem i makaronem.

 

Pycha ! Spróbujcie mojej wersji :-)

 

 

 

Składniki:

- pęczek świeżej bazylii (1 doniczka )

- 1/2 ząbku czosnku

- 2 płaskie łyżki pestek z dyni

- 1 łyża startego parmezanu lub innego twardego sera, ja użyłam sera Gouda długodojrzewającego

- szczypta soli,

- szczypta pieprzu

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra virgin

- 2 łyżki wody

 

- makaron spaghetti

- parmezan (lub inny twardy ser) do potarcia na makaron

- garść pestek dyni do posypania na wierzch

 

 

Pestki dyni  do pesto podprażamy na patelni. Umyte liście bazylii, czosnek, ser, pestki, olej, wodę oraz sól i pieprz umieszczamy w blenderze lub malaskerze z nożem.

Wszystko razem miksujemy i w ten sposób powstaje nam pesto.

 

Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Ma być al dente, czyli ugotowany i sprężysty. Wystarczy chwilę dłużej gotować i makaron może być rozgotowany. Na ugotowanie makaronu potrzebujemy ok 13-15 minut, ale najlepiej sprawdzić.

 

Następnie nasz makaron odcedzamy, zostawiając ok. 1 szklankę wody z gotowania.

Odcedzoną pastę wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto z bazylii, mieszamy, dolewamy wcześniej odlaną, wodę  i mieszamy jeszcze raz, makaron nie powinien być za suchy.

 

Wykładamy na talerz, posypujemy startym na drobnych oczkach serem i posypujemy podprażonymi na patelni pestkami dyni. Do dekoracji możemy położyć listki bazylii.

 

 

Smacznego :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram