Kotleciki mielone pod ziemniaczana kołderką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kotleciki mielone pod ziemniaczana kołderką - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

 Moja kolejna propozycja na obiad 2w1 :-)


Przepis jest banalnie prosty, znalazłam go kiedyś na portali "Wielkie Żarcie".

Kotlety mielone w odmienionej formie.
Tutaj i mięso i ziemniaki pieką się w jednym czasie, wystarczy zrobić surówkę i obiad jak znalazł :-)

 

Czy Wam posmakuje ? Nie wiem, musicie spróbować :-)

Nam smakuje bardzo !

 

 

 

Składniki na ok 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 1 bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta(ja daję przyprawę naturalną, którą kupuję na rynku, gdyż nie zawiera glutaminianu sodu), zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- 200 g  żółtego sera
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml śmietany kremówki(wystarczy 30%)
- 2 płaskie łyżeczki musztardy

 

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku przez 10 minut i  odciskamy.
Mięso mieszamy z bułką, musztardą, jajkiem, vegetą i posiekaną natką pietruszki.
Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety i układamy je na natłuszczonej olejem blasze(takiej jak od piekarnika).
Ser kroimy w średniej grubości paski i wciskamy w środek każdego kotleta.

 

 

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki rozrzucamy dookoła kotletów.
Doprawiamy je solą, pieprzem i vegetą.
Polewamy śmietanką a na wierzch sypiemy zioła prowansalskie.

 

 

Pieczemy przez ok. 1 godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na najniższym poziomie.

Śmietanka przez ten czas wyparuje ale pozostawi smak w ziemniakach i kotlecikach.

 

A tak wygląda danie już upieczone:

 

Życzę smacznego !