Odwiedza nas 107 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bigos staropolski, najlepszy !

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Bigos staropolski, najlepszy ! - 4.3 out of 5 based on 3 votes

 

Mnóstwo rodzajów bigosu gotowałam już w moim krótkim życiu, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i on właśnie pozostał w stałym repertuarze mojej kuchni.

Bigos jest tylko z kiszonej kapusty, na 2 kg dodaję 1 kg mięsa, 1 kg kiełbasy oraz 400 g boczku ! O tak !

W tym daniu najlepsze jest to, że możemy dodać składniki wedle upodobania i swojego smaku.

Moja Mama robi inaczej, Teściowa i Babcia również, każdy ma swoją technikę gotowania jak i zestaw dodatków.

Jedno jest pewne, wszystkie trzy gotujemy bigos z kapusty  ;-)

 

Mój bigos gotuję etapowo - przez 5 dni, ale jeśli nie chce Wam się lub nie macie na to czasu, to możecie go ugotować jednego dnia a przez kolejne dni podgrzewać przez ok 20-30 minut.

 

Z racji tego, że mój młodszy synek za 1,5 tygodnia kończy swój 1 roczek, postanowiłam wykorzystać moment i ugotować już bigos, i zamknąć w słoiki.

Rewelacyjna sprawa, w każdej chwili możemy otworzyć słoik gotowego dania. I co ważne, na urodziny mam już o jedną potrawę mniej do zrobienia ;-)

 

Polecam :)

 

 

 

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej

- 1 kg wieprzowiny (schab, szynka, łopatka, żeberka) 

- 1 kg kiełbasy myśliwskiej

- 400 boczku wędzonego

- 300 g cebuli

- 30 g suszonych grzybów

- 50 g suszonych śliwek

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- 1 łyżka miodu

- 8 łyżek koncentratu pomidorowego

- 125 ml czerwonego wytrawnego wina

- 2-3 łyżki smalcu 

- 4 listki laurowe

- 5 ziarenek ziela angielskiego

- 4 ziarenka jałowca

- pieprz, ew. sól do smaku

 

Dzień I:

Gotujemy mięso. Najpierw zaparzamy je w gorącej wodzie, którą potem odlewamy. Następnie podlewamy wodą tak, aby przykryła mięso i gotujemy do miękkości. Ugotowane, wyjmujemy z wody na półmisek, gdy ostygnie oddzielamy od kości, jeśli takowe są. Wywar zostawiamy.

Kiszoną kapustę szatkujemy aby była drobniejsza. Ja osobiście soku z niej nie odciskam. Wrzucamy do wywaru po mięsie i gotujemy na wolnym ogniu razem z grzybami przez ok 0,5 godziny.

 

Dzień II:

Podgrzewamy kapustę aby była ciepła. Mięso kroimy w kostkę lub krótkie paski, smażymy na smalcu razem z cebulą  i boczkiem pokrojonymi w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty. Gotujemy przez ok 15 minut.

 

Dzień III:

Podgrzewamy zaczątki naszego bigosu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i suszone śliwki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Podgrzewamy przez ok 15 minut. 

 

Dzień IV:

Ostateczne doprawianie ;-) Do podgrzanego bigosu dodajemy powidła śliwkowe (najlepiej z węgierek), miód, koncentrat pomidorowy, pieprz, opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu, mieszając.

 Na koniec podlewamy czerwonym wytrawnym winem i gotujemy jeszcze przez ok 15 minut do momentu, gdy alkohol wyparuje.

 

Dzień V:

Tego dnia bigos tylko odgrzewamy, bo taki jest najlepszy ! Jeśli nie możecie wytrzymać, możecie już tego dnia zjeść trochę ;-)

 

 

 

Serdecznie polecam !!!

Może jestem nieskromna, ale gdy spróbujecie tego bigosu, nie będziecie chcieli już innego gotować :-)

Kiszona kapusta z kiełbasą, grzybami i koncentratem, to  dla mnie nie bigos, już nie !

Może ten bigos wyda się Wam zbyt kosztowny, zbyt bogaty w mięso, ale to ono, śliwki, grzyby, jałowiec, powidła, miód oraz wino nadają potrawie tego wyjątkowego smaku !

W końcu po wielu próbach znalazłam dla siebie bigos idealny i mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-)

 

Smacznego !

 

 

 

 

Komentarze   

Piotr
0 #3 Piotr 2018-03-30 14:05
W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :)
Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just bigos", użyłem Twojego jako bazy. No i zdaje się, że też znalazłem swój bigos idealny :)
Zastosowałem mieszane mięso wieprzowe i udziec z jelenia (dziczyzna do tego przepisu pasuje idealnie). Dałem mniej boczku i kiełbasy (ale to kwestia indywidualna). No i chyba nie ma sensu już więcej eksperymentować z innymi przepisami - ten jest nieskromnie idealny :)
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-12-30 22:43
Witaj :-)

Cieszę się, że przepis podpasował ;-)
Mam nadzieję, że bigos smakował, zachęcam do podzielenia się opinią, bądź uwagami.

Tak, to nadal mój numer jeden i póki co nic nie zmieniam.

Pozdrawiam serdecznie :-)
Andrzej
+1 #1 Andrzej 2014-12-21 09:25
Cześć

Najbardziej smakowicie wyglądający przepis na bigos. Spisałem sobie listę zakupów.
Czy od lutego wprowadziłaś jakieś poprawki czy też nadal to Twój numer jeden?

pozdrawiam
Andrzej

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram