Odwiedza nas 98 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Łosoś duszony w rozmarynowym maśle z ziołowymi kluseczkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Łosoś duszony w rozmarynowym maśle z ziołowymi kluseczkami - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Nasze kochane ryby, są bardzo zdrowe i polecam je jeść chociaż 1-2 razy w tygodniu. W postaci, wędzonej, pieczonej, czy smażonej (zupie rybnej mówię stanowczo nie ! ) są najlepsze !

 

Dzisiaj pokażę dość nietypowe wykonanie, łosoś będzie duszony na maśle, nie na oleju, bez panierki z ziołami, czosnkiem, szalotką a to tego kluseczki ziemniaczane z pietruszką, czyli nasze popularne kopytka. Całość zwieńczy surówka z białej kapusty, pychota !

 

Jeśli nie przyrządzaliście jeszcze w ten sposób łososia, to serdecznie polecam :-)

 

 

 

Składniki do przygotowania łososia:

- 500 g łososia (miałam norweskiego)

- 3-4 gałązki rozmarynu

- sok z połowy cytryny

- 1 mała szalotka

- 1 ząbek czosnku

- 1 liść laurowy

- sól, pieprz do smaku

- 2 łyżki masła

 

Składniki na kluseczki:

- ok. 600 do 700 g obranych ziemniaków

- 1 jajko

- pęczek natki pietruszki

- 100 g mąki pszennej

 

Ziemniaki, kroimy w kostkę gotujemy do miękkości, ugniatamy praską tak jak na puree, tyle, ze bez mleka i masła. Studzimy.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem zagniatamy, ciasto może się trochę kleić, ale podczas wałkowania będziemy je podsypywać mąką.

 

Łososia oczyszczamy ze skóry i ewentualnych ości. Kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.

Masło delikatnie rozpuszczamy na patelni, zdejmujemy pianę, jeśli powstanie, wrzucamy pokrojoną szalotkę, czosnek, rozmaryn, liść laurowy, dolewamy sok z cytryny.

Wszystko przez moment dusimy, aby masło przeszło smakiem, dodajemy rybę i dusimy na średnim ogniu, po chwili przewracamy na drugą stronę.

 

 

Między czasie gotujemy wodę do kluseczek, solimy, dolewamy łyżeczkę oleju.

Na podsypanej mąką stolnicy robimy kilka kulek, z których potem formujemy wałeczki. Lekko je spłaszczamy i tniemy kopytka na ukos.

Wrzucamy do wrzątku, gdy kopytka wypłyną są gotowe.

 

 

 

Smacznego :-)

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-09 11:20
Cieszę się na ten entuzjazm, koniecznie proszę powiedzieć jak smakowało :-)
Moja rodzina uwielbia łososia w tej formie, ale to jest kwestia gustu, nie każdemu musi smakować ;-)
Pozdrawiam serdecznie !
MAŁGORZAT
+1 #1 MAŁGORZAT 2014-02-09 10:12
WYGLADA PYSZNIE , JUTRO WAM POWIEM JAK SMAKUJE , ALE BEZ WIELKIEGO NAMYSŁU WIEM ŻE BĘDZIE REWELACYJNE , JUŻ DZISIAJ POLECAM , MNIAM , MNIAM

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram