Odwiedza nas 147 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kotlety mielone, najlepsze !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kotlety mielone, najlepsze ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Kotlety mielone, nasze tradycyjne polskie danie.

Mogą być na prawdę smaczne, jeśli porządnie je przyrządzimy.

Problem w tym, że często je przypalamy i smażymy na dużej ilości tłuszczu, przez co już na samym wstępie są niezdrowe.

 

Moje kotlety mielone smażę na niewielkiej ilości oleju, zmniejszam temperaturę, wydłużam czas smażenia, przez co są bardzo soczyste.

Oprócz cebuli, dodatek czosnku oraz natki pietruszki podkręca ich smak.

I zasadę mam jedną, nie panieruję moich kotletów w tartej bułce !!!

Spróbujcie, jakie pyszne mogą być zwykłe kotlety mielone, a nie pożałujecie :-)

 

 

 

Składniki na ok. 15 średnich kotletów:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego( szynka, łopatka) lub drobiowego(pierś z kurczaka lub indyka)

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- pół natki pietruszki

- sól, pieprz do smaku

- 1 jajko

- 1 bułka kajzerka

- mleko do umoczenia bułki

- ok. 3 łyżki oleju rzepakowego

 

 

Mielone wykładamy do miski. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, czosnek starty na drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, 1 jajko oraz sól i pieprz.

Bułkę namaczamy wcześniej w mleku aby całkowicie zmiękła, nie odciskamy dokładnie, bułka z dodatkiem mleka nada naszemu mięsu soczystości.

Nie panierujemy!

Formujemy ok 15 kulek, lekko je spłaszczamy.

 

Patelnie wraz z olejem mocno rozgrzewamy.

Wykładamy nasze kotlety i od razu zmniejszamy ogień w kuchence gazowej do minimum, natomiast na płycie elektrycznej lub ceramicznej  stopień grzania zmniejszamy do 4 lub 5.

Kotlety smażymy powoli, mięso ma się dobrze usmażyć a jednocześnie w środku ma być soczyste. Nie ma być tez przypalone.

Smażymy z każdej strony przez ok 7-8 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

 

 

Moje kotlety zazwyczaj podaję z ziemniaczanymi puree i buraczkami lub sałatą, ogórkiem i rzodkiewką w śmietanie w sezonie, polecam.

 

Polecam serdecznie :-)

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #4 Kuchnia Haim 2014-02-12 23:28
Tak, masz rację, cebula i czosnek podkręcają smak :-)
Ja bułkę daję, dobrze nawet jest dolać trochę wody lub mlekai do mięsa.
candy
+1 #3 candy 2014-02-12 22:30
Ja też robię podobne, z tym, że nie dodaję w ogóle bułki, ani tartej, ani namoczonej, bo nie przepadam, a kotlety przed smażeniem obtaczam lekko w mące. No i oczywiście duuużo cebuli i czosnku :) Również wychodzą soczyste :)
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-06 14:20
Pani Barbaro, w takim razi następnym razem spróbuję moje mielone upiec w piekarniku, im mniej tłuszczu, tym lepiej ;-)
Bardzo ciekawa propozycja, dziękuję :-)
Barbara
+1 #1 Barbara 2014-02-06 06:30
Robię bardzo podobnie, tylko cebulkę i czosnek przysmażam na patelni i dodaję do mięska. Oprócz tego "smażę" moje kotleciki w piekarniku na blaszce. Są zdrowe i również pysznie soczyste. Pozdrawiam cieplutko ...

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram