Odwiedza nas 89 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gołąbki z kapusty pekińskiej - 4.7 out of 5 based on 14 votes

powiększ zdjęcie

Wczoraj była sobota, zaplanowałam sobie, że na obiad zrobię gołąbki.

Już jakiś czas ich nie mieliśmy, wiec Mąż bardzo ucieszył się z tej wiadomości :-)

 

Pamiętam jak dziś gołąbki mojej Cioci Hali, zawsze były rewelacyjne i zajadałam się nimi bez pamięci.

Nie były zbyt pomidorowe, ale też nie w sosie własnym.

Postanowiłam iść tym tropem, ale z pewnymi modyfikacjami, bo dlaczego nie spróbować jeszcze bardziej udoskonalić te wspaniałe gołąbki ;-)

 

Zamiast kapusty włoskiej, dałam kapustę pekińską,dzięki której jeszcze szybciej gołąbki są gotowe.

Do farszu mięsno-ryżowego dodałam dodałam suszone grzyby. Możecie pominąć ten dodatek, ale jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę.

Mój Mąż zawsze lubił gołąbki w sosie własnym, natomiast ja, lekko pomidorowe, także dodatek koncentratu jest w niewielkiej ilości, ale na tyle wystarczający,

że dodaje odpowiedniego smaku.

Majeranek w sosie, tak jak natka pietruszki w farszu, sprawiają, ze gołąbki są bardziej aromatyczne.

 

Naprawdę Wam polecam, szczególnie kapustę pekińską, już nigdy nie zrobicie tradycyjnych gołąbków ;-)

 

 

 

 

 

Składniki na ok. 12 gołąbków:

- 1 duża główka kapusty pekińskiej 

 

Farsz:

- 300 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)

- 0,5 szklanki ryżu

- 2 szklanki wody

- 1 średnia cebula

- 1,5 łyżki oleju

- 10 g suszonych grzybów ( mogą być też pieczarki)

- ok. 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki

- sól, pieprz

 

Sos:

- 1 l bulionu (użyłam rosół z kurczaka i indyka)

- 1 średnia cebula

- 1,5 łyżki oleju

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki (dałam kremówkę)

- 1 łyżeczka masła

- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (ilość wg. upodobania)

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- 2 listki laurowe

 

 

Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda całkowicie odparuje, zdejmujemy z palnika, jeśli ryż nie do końca się dogotuje, nie

przejmujmy się tym, dojdzie podczas duszenia gołąbków.

Grzyby moczymy przez 5-10 minut w wodzie, kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą podsmażamy na oleju do miękkości.

Do miski dajemy mielone, ryż,  cebulę z grzybami oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Kapustę myjemy, dół głąba odcinamy, liście podrywamy pojedynczo i wkładamy do wrzącej wody po 4-5 szt na ok. 1 minutę.

Następnie liście przekładamy do drugiej miski z zimna wodą, mają się zahartować.

 

Rozkładamy po 1 liściu na desce, nakładamy 1 łyżkę farszu, zakładamy boki liścia na farsz a następnie zawijamy w rulonik.

Gołąbki układamy ciasno obok siebie.

 

Cebulę podsmażamy na oleju, wykładamy na gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Wlewamy ciepły bulion, ale stopniowo, nie dodawajmy całego litra od razu, może się okazać, że będziemy potrzebować mniej.

 

W moim przypadku potrzeba było 1 l, gdyż podczas duszenia bulion częściowo wyparował.

Gołąbki dusimy pod przykryciem przez ok. 30 -45 minut. Chodzi tylko o to, aby mięso mielone nie było surowe, gdyż kapusta bardzo szybko jest ugotowana.

 

Następnie doprawiamy sos. Gołąbki wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, masło, mąkę rozrobioną w śmietanie. 

 Śmietana może być dość gęsta, możemy dolać do nie j wywaru, wszystko wymieszać i dodać do sosu.

Na koniec możemy doprawić ewentualnie solą, majerankiem, jeśli wcześniej dodaliśmy za mało.

Gołąbki z powrotem wkładamy do naszego sosu, jeszcze przez moment podgrzewamy aby wszystko było równomiernie ciepłe.

 

Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Komentarze   

Sandra
0 #7 Sandra 2015-09-07 13:50
Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)
Kuchnia Haim
+1 #6 Kuchnia Haim 2014-10-30 22:48
Aguś, cebulkę, jak najbardziej można podsmażyć, mięso również daję surowe, cieszę się, że smakowały :lol:
Kuchnia Haim
+1 #5 Kuchnia Haim 2014-10-30 22:46
Kse, bardzo się cieszę, że gołąbki smakują :lol:

Oczywiście, że można dodać magi, lub zastąpić ją naturalnym lubczykiem ;-)
aguś
+2 #4 aguś 2014-10-22 17:25
ja cebulke podsmarzylam na smalcu ktory wczesniej zrobilam mieso dalam surowe zeby doszlo podvzas gotowania i wyszly tez swietnie.
kse
+2 #3 kse 2014-08-13 15:29
pyszne :)ja dałam więcej ryżu i nadzienie doprawiłam magi :) kapusta super delikatna i miękka pozdrawiam
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-07-23 07:01
Przepis polecam serdecznie, na pewno Pani się nie zawiedzie smakiem i delikatnością :-)
Pozdrawiam serdecznie !
van-gugi.com
+2 #1 van-gugi.com 2014-07-22 15:39
Taki rewelacyjny przepis i zadnego komantarza? lece dzisiaj po kapuste pekinska! Haha, W moim domu zajadamy sie golabkami. Robie je pol na pol ryz z kasza jeczmienna, lub gryczana biala. Nigdy nie robilam z takiej kapuchy. Napewno beda jeszcze bardziej delikatne i soczystsze w smaku. Dziekuje slicznie za przepis :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram