POLECAMY
Profesjonalne strony internetowe
już od 300,00 zł
_______________________
_______________________
_______________________
Dystrybutor maszyn ogrodniczych
_______________________
Kancelaria radcy prawnego Tczew
_______________________
Ja już pewnie wspominałam Wam w innych postach, mój Mąż jest mega słodkolubny ! Dałby się "pokroić" za kawałek ciasta, czy czekolady ;-)
Natomiast ja uwielbiam wytrawne jedzenie, dla mnie obiad powinien być na słono, nie na słodko. Pewnie właśnie dlatego tak się z Mężem uzupełniamy ;-)
Wczoraj, na piątkowy , postny obiad przygotowałam naleśniki i jak to zazwyczaj bywa, dwie wersje. Dla Męża i dzieci z sosem malinowym, dla siebie z pieczarkami.
I te właśnie naleśniki z pieczarkami chcę Wam dzisiaj przedstawić, są na prawdę smaczne!
Pieczarki podsmażone z cebulą, polane śmietaną i obsypane startym żółtym serem, są idealnym nadzieniem do wytrawnych naleśników, nie są suche, lecz kremowe.
To moja ulubiona wersja, którą chcę się z Wami podzielić :-)
Składniki na farsz:
- ok. 500 g pieczarek ( w tym jedna do dekoracji)
- 2 średnie cebule
- 3 do 4 łyżek startego żółtego sera (dałam Gouda)
- ok. 100 - 150 g śmietanki kremówki (najlepiej gęstej)
- sól, pieprz, może być odrobina rozmarynu
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 3 całe jajka
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej ( może być odrobinę więcej)
- szczypta soli
- olej do posmarowania patelni |(ja to robię tylko przed pierwszym smażeniem pędzelkiem)
Przygotowujemy farsz. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę również.
Podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem, mogą być zioła wedle uznania.
Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i lekko dusimy farsz, aby nieco zgęstniał.
Na koniec dodajemy potarty ser, całość mieszamy, odstawiamy.
Ciasto jest bardzo proste.
Jajka, wodę i mąkę mieszamy jedynie rózgą, doprawiamy szczyptą soli.
Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz jeszcze raz delikatnie podgrzewamy, żeby nie był zimny.
Nakładamy na całości naleśnika, którego składamy w trójkąty.
Na koniec możemy udekorować potrawę, kładąc ją na liściu sałaty (ja akurat nie miałam, więc dałam kapustę pekińską), ułożyć na wierzchu surowe, pokrojone w plasterki pieczarki i i przybrać świeżymi ziołami.
Smacznego :-)