Odwiedza nas 99 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pieczone żeberka w sosie z suszonych śliwek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczone żeberka w sosie z suszonych śliwek - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Kiedyś jadłam te żeberka u mojej Teściowej i tak bardzo mi zasmakowały, że od czas do czasu je robię, ale inaczej  je przyprawiam.

Są bardzo smaczne, niedrogie, dodatek suszonych śliwek wzbogaca smak mięsa jak i sosu.

Bardzo ważne jest aby kupić żeberka przerośnięte z małą ilością tłuszczu, a gdy już je upieczemy, to odlać tłuszcz, który się z nich wytopi zbierze się na

powierzchni sosu.

W końcu danie nie ma być tłuste, tylko smaczne ;-)

 

 

 

Składniki:

- 1 kg żeberek w paskach

- 75 g suszonych śliwek

-  4,5 szt ziarenek ziela angielskiego

- 3 listki laurowe

- ok 200 ml wody

 

Marynata:

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- sól

- pieprz

- majeranek

 

Żeberka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki długości ok 10 cm.

 

Przygotowujemy marynatę.

Wlewamy do miski olej, dodajemy do niego przyprawy oraz drobno posiekane ząbki czosnku.

Mięso nacieramy solą, następnie dokładnie polewamy marynatą i obtaczamy w misce, tak aby pokryte były w całości.

Zostawiamy na 2 godziny w lodówce, ja jak zwykle zostawiam na całą noc.

 

Żeberka po schłodzeniu smażymy na patelni bez tłuszczu (olej jest w marynacie) na złoty kolor, po obu stronach.

Usmażone wykładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

Pieczemy pod przykryciem w 200 st przez ok 45 minut.

 

Następnie zdejmujemy pokrywę, dodajemy przekrojone na pół suszone śliwki i podpiekamy jeszcze przez 30 minut.

W trakcie końcowego pieczenia możemy żeberka przewrócić na drugą stronę, aby były wszędzie zarumienione.

 

Gdy mamy już upieczone mięso, wyjmujemy je na półmisek a z sosu odlewamy łyżką tłuszcz. W zamian możemy dolać trochę gorącej przegotowanej wody.

Sos przelewamy do blendera i miksujemy, aby miał gładką konsystencję, nie musimy go niczym zagęszczać, zrobią to za nas śliwki po zmiksowaniu.

 

 

Tak upieczone żeberka podajemy z sosem oraz ziemniakami, kluskami, kaszą jęczmienną lub gryczaną i oczywiście z surówkami, ja dzisiaj miałam z buraczkami.

 

 

Smacznego :-)

 

Komentarze   

Małgorzata
0 #1 Małgorzata 2015-07-25 09:44
Rewelacja , jestem uzależniona ... :lol:

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram