Odwiedza nas 67 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Karkówka pieczona z ziemniakami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Karkówka pieczona z ziemniakami - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Karkówka jest pyszna, soczysta, dobrze doprawiona.

Robię już ją od kilki lat i mój Mąż jeszcze nigdy nie był zawiedziony jej smakiem ;-)

Dodatkowym atutem tego dania jest to, że mamy wszystko w jednym i mięso i pieczone ziemniaki.

Wystarczy jedynie przygotować surówkę.

Danie jest aromatyczne i pyszne, w sam raz na rozgrzewający obiad w zimowe dni.

 

Zresztą co tu dużo mówić, musicie koniecznie spróbować, polecam !

 

 

 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- sól

- ok. 0,5 kg karkówki wieprzowej

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, vegetą ( ja użyłam przyprawy naturalnej, którą kupuję u siebie na rynku, nie ma glutaminianu sodu i innych sztucznych badziewi), majeranek

- olej do smarowania naczynia i mięsa

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki masła

 

 

Najpierw przygotowujemy karkówkę.

Kroimy na plastry, rozbijamy. 

Smarujemy z dwóch stron olejem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przyprawę naturalną lub vegetę, paprykę słodką oraz majeranek. Przyprawiamy oczywiście z dwóch stron.

Mięso wkładamy do lodówki na ok 2 godziny, chociaż osobiście ja jestem zwolennikiem chłodzenia przez noc, mięso przejdzie wtedy aromatem i po upieczeniu jest bardziej soczyste.

 

Następnego dnia naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki, solimy, mieszamy w palcach, aby sól rozprowadziła się po całych ziemniakach.

 

Następnie na górze układamy obok siebie plastry karkówki.

 

 

 

Pieczemy pod przykryciem przez ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Pod koniec pieczenia rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy posiekany czosnek, lekko dusimy, aby czosnek uwolnił do masła swój aromat.

Masłem czosnkowym polewamy karkówkę i ziemniaki.

Tym razem bez przykrycia pieczemy jeszcze w 200 stopniach przez ok 15 minut.

 

 

Karkówkę można podać z buraczkami, mizerią z ogórków.

 

Smacznego :-)

 

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

 

 

Na potrzeby akcji podaję koszt poszczególnych produktów, jak i ogólny.

0,5 kg karkówki - 9,00

1 kg ziemniaków- 1,50

przyprawy         - 1,00

olej                  - 0,50

czosnek            - 0,50

masło                - 1,00

Razem:             13,50

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram