Odwiedza nas 104 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Domowa pizza gyros bez wyrastania na cienkim cieście

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Domowa pizza gyros bez wyrastania na cienkim cieście - 4.0 out of 5 based on 2 votes

 

W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.

Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.

Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".

 

Tym razem pizza będzie nie z pieczarkami a z piersią z kurczaka doprawioną przyprawą gyros.

Do tego ser, ogórki konserwowe oraz sos pomidorowy, nic tu więcej nie potrzeba, jest na prawdę smaczna :-)

 

Pizza wychodzi na prawdę spora, ja zawsze piekę ją na blasze od piekarnika.  I co najważniejsze, nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie, no chyba,

że wolicie grube spody, to wystarczy poczekać ok 1/ - 1 godziny, ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia).

Spokojnie naje się ją 4- osobowa rodzina :-)

 

 

 

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki maki (u mnie szklanka ma zawsze 250 ml)

- 3/4 szklanki ciepłej wody

- 20 g świeżych drożdży

- 1,5 łyżeczka soli

- szczypta cukru

- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju rzepakowego

 

Składniki na sos pomidorowy:

- 1/2 cebuli

- 1 ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- oliwa

- koncentrat pomidorowy

- sól, pieprz, cukier do smaku

 

Dodatki:

- 1 spora pierś z kurczaka

- 1,5 łyżki przyprawy gyros ( ja używam Prymat)

- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny( może być nawet 1/2)

- sól do smaku

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 2,3 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)

- 200-250 g sera mozzarella w kawałku

 

 

Kurczaka kroimy na paseczki. Doprawiamy solą i przyprawą do gyrosa, dodajemy sok z cytryny i łyżę oleju. Wszystko razem mieszamy. Najlepiej

zostawić na noc w lodówce, albo chociaż dwie godziny przed robieniem pizzy.

 

Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oliwie, aż będą szkliste.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2  małego słoiczka, podlewamy trochę wody, aby delikatnie rozrzedzić sos.

Nastepnie doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem ( sos nie może być zbyt kwaśny) oraz oregano.

Zostawiamy do ostudzenia.

 

Kurczaka smażymy na patelni bez tłuszczu, w końcu dodaliśmy do niego łyżę oleju, to wystarczy. Zostawiamy aby lekko się przestudził.

 

Robimy ciasto. Mąkę oraz sól wsypujemy do miski.

Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru i garścią mąki odebranej z miski.

Gdy widzimy, że mikstura drożdżowa zaczyna rosnąć, bąbelkować, dodajemy ją do mąki. Ciasto wyrabiamy.

Na sam koniec dodajemy oliwę lub olej i jeszcze przez moment wyrabiamy.

 

Ciasto po wyrobieniu rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy na wielkość blachy od piekarnika, bo taka duża własnie powstanie nasza pizza :-)

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem, wykładamy na nią ciasto, nakłuwamy.

 

Ciasto smarujemy sosem, kładziemy dodatki w kolejności: starta na dużych oczkach mozzarella, , kurczak z przyprawą gyros,pokrojone w półplasterki

ogórki konserwowe.

 

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok 20-25 minut. 

 

Smacznego :-)

 

/wpis zawiera lokowanie produktu/

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram