Odwiedza nas 91 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Strogonow wieprzowy, pyszny !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Strogonow wieprzowy, pyszny ! - 5.0 out of 5 based on 7 votes

 

Tego Strogonowa zawsze robiła moja Mama, teraz robię i ja.

Mój Mąż zajada się nim, połączenie wieprzowiny, pieczarek, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek jest przepyszne.

 

Prawdziwy Strogonow robi się z wołowiny, ale ile przepisów, tyle różnych jego wersji, spotkałam się nawet ze Strogonowem w wersji z piersią kurczaka.

My jednak lubimy ten wieprzowy i ten Wam dzisiaj serdecznie polecam !

 

 

Składniki:

- 500 g polędwicy lub szynki wieprzowej

- 300 g pieczarek

- 1 cebula

- 4 lub 5 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości)

- mąka pszenna do oprószenia mięsa

- ok. 50 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- 2 listki laurowe

- sól, pieprz do smaku

- olej do smażenia

 

Mięso kroimy w cienkie paski, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości mięso i dusimy na małym ogniu.

Pieczarki w plasterkach podsmażamy z cebulą pokrojoną w piórka, dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 20 minut.

Pod koniec dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, dajemy również ziele angielskie i liść laurowy.

Ostatni etap to dodanie śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możemy śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

 

Smacznego !

 

Komentarze   

Asia Klein
+1 #2 Asia Klein 2014-01-14 01:08
Tak, to jest dokładnie ten sam Strogonow Alu :)
Cieszę się bardzo, ze tak Tobie smakuje, pozdrawiam :)
Alicja
0 #1 Alicja 2014-01-13 21:40
Czy to jest przepis od mojej cioci Bożeny??? Jeśli tak to jest pyszny, sama go robię i smakuje zawsze. Polecam

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram