Odwiedza nas 139 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Schab w sosie własnym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Schab w sosie własnym - 4.0 out of 5 based on 4 votes

 

Schab robię w ten sposób "od wieków" laughing

Wszystkim smakuje, i co fajne, można go jeść z ziemniakami, kaszą, czy kluseczkami śląskimi, które pojawiły się dzisiaj na blogu.

Mięso jest dość chude, delikatne i bardzo smaczne.

Jestem bardzo ciekawa, jak Wy robicie swój schab w sosie własnym ?

 

 

Składniki na około 4 osoby:

- około 600 g schabu wieprzowego

- jedna średnia cebula albo pół dużej

- olej do smażenia

- sos sojowy naturalny (Tao Tao lub Kikkoman)

- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej na 2 łyżki wody

- dwa plastry suszonych podgrzybków

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- 4 ziarenka kolendry

- około 0,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

 

Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry o grubości około 2 cm.

Plastry  rozbijamy nadgarstkiem aby lekko rozpłaszczyć, zalewamy sosem sojowym i

marynujemy około 30 minut.

Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Mięso odstawiamy bo garnka aby odpoczęło i puściło soki.

W tym czasie na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę, przekładamy do mięsa.

Patelnię po schabie zalewamy wodą i przez moment gotujemy, tak, aby wszystkie

aromaty po smażeniu połączyły się z wodą.

Wodę przelewamy do mięsa i cebuli.

Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym , rozdrobnionymi ziarnami kolendry

oraz rozkruszonymi suszonymi grzybami.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (u mnie około 1,5 godziny).

Mięso powinno być soczyste i kruche.

Sos doprawiamy sporą szczyptą pieprzu, solą i dwoma  łyżkami sosu

sojowego.

Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mąki ziemniaczanej można

dać trochę mniej lub więcej w zależności od konsystencji sosu, powinien być lekko

zawiesisty ale też niezbyt gęsty.

Schab w sosie własnym można podać z ziemniakami, kaszą lub jak na zdjęciu poniżej z

kluseczkami śląskimi.

 

Polecam !

Komentarze   

Mat
0 #1 Mat 2015-07-09 06:11
Wyglada bardzo ładnie :)!! Co do schaby ja nie używam oleju tylko smażę na wytopionym tłuszczu od schabu :) a reszta czynności podobnie;) poza sosem sojowym

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram