Odwiedza nas 65 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kluseczki śląskie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Kluseczki śląskie - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Czasem zostają nam gotowane ziemniaki z obiadu. Warto je wykorzystać w postaci posmażonych, pieczonych, kopytek, czy tak jak ja dzisiaj, klusek śląskich.

Wstyd się przyznać, ale te kluseczki robiłam pierwszy raz, więc zbyt idealne nie są, wybaczcie embarassed

 

Jako, że robiłam dzisiaj na obiad schab w sosie własnym, za namową kolegi postanowiłam wypróbować te kluseczki.

Strzał w dziesiątkę ! Mateusz, dzięki ! Dzieci zajadały się ze smakiem laughing

 

Przepis znalazłam w książce, którą dostałam od mojej Babci pt. "Kuchnia Polska"

 

 

Składniki na kluseczki śląskie:

- 1 kg ziemniaków

- 2 jajka

- 60 - 80 g mąki ziemniaczanej

- mąka pszenna do obtoczenia kluseczek

- sól

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub używamy tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy jajka i mieszamy.

Następnie stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formujemy małe kulki.

Obtaczamy w mące pszennej, lekko spłaszczamy i robimy po środku wgłębienie

kciukiem.

W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy już jest zagotowana, wkładamy ostrożnie kluski.

Gotujemy przez około 2 minuty, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Klusek nie powinno się gotować dłużej niż wskazany czas dlatego, że mogą się rozpaść.

Kluseczki śląskie możemy podawać jako dodatek do mięs lub z surówkami.

Jako samodzielne danie, rewelacyjnie smakują ze skwarkami lub podsmażonym wędzonym boczkiem .

 

Życzę smacznego ! 

Komentarze   

Mat
0 #1 Mat 2015-07-09 06:08
Jak na pierwszy raz wyglądają super :) :P

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram