Odwiedza nas 89 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pieczona pierś z gęsi na jarmużu z dodatkiem smażonych ziemniaków na gęsim smalcu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczona pierś z gęsi na jarmużu z dodatkiem smażonych ziemniaków na gęsim smalcu - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Gęsina to bardzo zdrowe i smaczne mięso, niestety jeszcze wciąż niedoceniane w Polsce, może też ze względu na swoją cenę...

Staram się chociaż raz w miesiącu przygotować coś na obiad z gęsi, mam to szczeście, że mom sklepie mięsnym jest zazwyczaj dostępna :-)

Tym razem upiekłam pierś z gęsi, z jabłkami i żurawiną. Dodatkiem do pieczystego był jarmuż podduszony na maśle z czosnkiem i żurawiną a także podsmażone na gęsim smalcu ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego ;-)

Jeśli macie możliwość kupić gęsinę, bardzo polecam, mięso jest naprawdę pyszne, często można dostać lub zamówić w sklepie mięsnym przed świętami.

A teraz do przepisu !

 

 

Składniki na pieczeń:

- 1 pierś z gęsi, moja miała ok 1,2 kg (do tego przepisu możecie wykorzystać również gęsie nogi)

- 2 średniej wielkości jabłka (szara reneta)

- garść suszonej żurawiny

- 2 ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- majeranek

- 1 łyżka oleju

 

Jarmuż:

- 200 g jarmużu

- 0,5 łyżi masła

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

- mała garść żurawiny namoczonej uprzednio w gorącej wodzie

 

Ziemniaki:

- ok 8 ugotowanychziemniaków pokrojonych w kostkę

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyża gęsiego smalcu

- kilka gałązek swieżego tymianku (opcjonalnie może być suszony)

 

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Czosnek ścieramy na tarce, dodajemy sól, pieprz, majeranek, olej, wszystko mieszamy a następnie powstałą mieszanką nacieramy pierś z gęsi uprzednio umytą i osuszoną.

Mięso wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki, wtedy będzie bardziej aromatyczne i soczyste.

 

Nastęnego dnia pierś wykładamy do naczynia żaroodpornego.podlewamy odrobiną wody, aby mięso od dołu się nie przypaliło.

Następnie przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika.

Pierś przy wadze 1,2 kg powinna się piec ok 1 godz i 20 minut.

 

W tym czasie jabłka kroimy ze skórką na ćwiartki, dodajemy żurawinę i trochę majeranku, ok 1 płaskiej łyżeczki.

W połowie pieczenia, zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i dodajemy do pieczeni jabłka z żurawiną.

Czekamy kolejne 40 minut, mięso powinno się wtedy pięknie zarumienić.

 

Podczas końcowego pieczenia przygotowujemy jarmuż i ziemniaki.

Umyte i porwane na kawałki liście jarmużu wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym podgrzanym masłem z czosnkiem.

Gdy lekko zmięknie, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy namoczoną uprzednio żurawinę, wszystko delikatnie mieszamy.

Jarmuż ma być bardziej miękki, ale nadal jędrny, lekko chrupiący, nie powinien być, że tak napiszę "sflaczały" ;-)

 

Ziemniaki gotujemy pokrojone w większą kostkę do miękkości, ale tak aby się nie rozpadały.

Na rozgrzaną patelnię dajemy gęsi smalec, może być też tłuszcz z pieczeni.

Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek.

Smażymy na złoty kolor, pod koniec doprawiamy tymiankiem.

 

Podajemy wykładając najpierw na talerz ciepły jarmuż.

Na wierzch układamy kwałek piersi z gęsi, ziemniaki oraz pyszne pieczone jabłka z żurawiną.

 

Smacznego !!!

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram