Odwiedza nas 162 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pieczony udziec indyczy z jabłkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczony udziec indyczy z jabłkami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Lubicie indyka ? Ja bardzo !

Podaję go upieczonego z sosem śmietanowo-rozmarynowym, robię roladki ze szpinakiem, gotuję rosół na indyku i można by tu podawać wiele jeszcze przykładów.

Dzisiaj chcę wam przedstawić Indyka pieczonego z jabłkami, którego piekłam w tym tygodniu na obiad wspólnie z moją mamą :-)

Dla mnie drób pieczony z jabłkami to czysta poezja,  mięso połączone z soczystymi owocami, które przeszły sosem z pieczenia, ah ! Pysznie !

 

Przedstawiam Wam sposób wykonania oraz składniki:

- 1,5 kg udziec indyczy

- 1 cebula

- 2,3 ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- 2 lub 3 jabłka

- ziele angielskie

- liść laurowy

- majeranek

 


Umyty i osuszony udziec indyczy nacinamy w kilku miejscach. Nacieramy solą, pieprzem oraz startym na drobnej tarce czosnkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Cebulę drobno kroimy, nakładamy na indyka i wokół.

Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Pieczemy w 200 st ok 1 do 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem.

Po tym czasie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w cząstki i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.

 Gdy udziec i jabłka wyjmiemy z brytfanny, doprawiamy sos solą, pieprzem, możemy dodać jeszcze trochę majeranku. Zagęszczamy mąką.

Podajemy z ziemniakami i surówką.



Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram