Odwiedza nas 92 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Makaron z piersią kurczaka i sosem kurkowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

U mnie dziś grzybowo, wiecie, ze zaczął się już sezon na kurki ?

Dostaniecie je prawie na każdym straganie, u mnie na razie cena ok 30 zł za kg, trochę zastraszająca, ale co zrobić...

Czy Wy też lubicie kurki ? Ja uwielbiam w każdej postaci, marynowane, tartę z kurkami, jajecznicę, sałatkę i wiele innych potraw, jak np dzisiaj wspomniany w przepisie sos kurkowy.

Te grzyby co roku obowiązkowo znajdują swoje miejsce w zamrażarce i cieszymy się ich smakiem również zimą.

 

 

Składniki na 4 porcje:

- 300/350 g oczyszczonych kurek, najlepiej drobnych

- 1 łyżka prawdziwego masła

- 1 duża cebula

- 2 szklanki bulionu drobiowego

- 1 pierś z kurczaka

- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 %

- 1/3 pęczka natki pietruszki ( jak mały to połowa)

 

Ponadto:

- makaron penne, czyli rurki (ja użyłam pełnoziarnistego)

- woda

- sól

- olej

 

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w niedużą kostkę lub paski.

Dusimy na odrobinie wody, do miękkości.

Kurki czyścimy, przesmażamy na maśle razem z cebulą, dodajemy bulion i dusimy przez ok 20 minut.

Następnie dodajemy pierś z kurczaka oraz śmietanę i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje i stanie się gęsty.

Pod koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli trzeba, solą oraz posiekaną natką pietruszki.

Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (aby się nie sklejał).

Podalemy polany sosem kurkowym z piersią z kurczaka.

 

Smacznego, naprawdę polecam !!!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram