Odwiedza nas 103 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Makaron z piersią kurczaka i sosem kurkowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

U mnie dziś grzybowo, wiecie, ze zaczął się już sezon na kurki ?

Dostaniecie je prawie na każdym straganie, u mnie na razie cena ok 30 zł za kg, trochę zastraszająca, ale co zrobić...

Czy Wy też lubicie kurki ? Ja uwielbiam w każdej postaci, marynowane, tartę z kurkami, jajecznicę, sałatkę i wiele innych potraw, jak np dzisiaj wspomniany w przepisie sos kurkowy.

Te grzyby co roku obowiązkowo znajdują swoje miejsce w zamrażarce i cieszymy się ich smakiem również zimą.

 

 

Składniki na 4 porcje:

- 300/350 g oczyszczonych kurek, najlepiej drobnych

- 1 łyżka prawdziwego masła

- 1 duża cebula

- 2 szklanki bulionu drobiowego

- 1 pierś z kurczaka

- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 %

- 1/3 pęczka natki pietruszki ( jak mały to połowa)

 

Ponadto:

- makaron penne, czyli rurki (ja użyłam pełnoziarnistego)

- woda

- sól

- olej

 

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w niedużą kostkę lub paski.

Dusimy na odrobinie wody, do miękkości.

Kurki czyścimy, przesmażamy na maśle razem z cebulą, dodajemy bulion i dusimy przez ok 20 minut.

Następnie dodajemy pierś z kurczaka oraz śmietanę i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje i stanie się gęsty.

Pod koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, jeśli trzeba, solą oraz posiekaną natką pietruszki.

Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (aby się nie sklejał).

Podalemy polany sosem kurkowym z piersią z kurczaka.

 

Smacznego, naprawdę polecam !!!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram