Wątróbka wieprzowa w sosie z jabłkami

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.

Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.

Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)

 



Składniki na danie dla 4 osób ( na dwa dni ;) ):

- ok 1 kg wątróbki wieprzowej

- 3 średnie cebule

- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

- sól, pieprz, majeranek

- ziele angielskie i liść laurowy

- mąka do obtoczenia

- woda

- olej do smażenia



Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Nie solimy ! Wątróbka wtedy zrobi się twarda.

Następnie dusimy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i jeszcze chwilę smażymy.

Cebulę z jabłkiem dodajemy do wątróbki, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła.

Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości i wytworzenia się sosu.

Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy a także sól, pieprz oraz majeranek do smaku.

Podajemy z ziemniakami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.



Smacznego !