Karkówka duszona w kapuście

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 



Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.

Zresztą, co tu dużo mówić, uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z jabłkami i suszonymi śliwkami.

Karkówkę można podać z ziemniakami jak i z kopytkami, czy innymi kluskami, byle na słono ;-)

Podsmażona a następnie duszona w kapuście, jest delikatna, kruchutka, soczysta, po prostu rozpływa się w ustach.

Zresztą sprawdźcie sami :-)

 

 

Składniki:

- 0,5 kg karkówki wieprzowej

- 200 g boczku wędzonego lub parzonego

- 0,5 kg kapusty kiszonej

- 100 g suszonych śliwek bez pestek

- 4 ząbki czosnku

- 2 cebule

- 3 jabłka

- olej do smażenia

- sól

- pieprz

- majeranek

- ziele angielskie

- liść laurowy



Kapustę kiszoną można przepłukać wodą( ja tego nie robiłam), drobno siekamy.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.

Dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami.

Na koniec przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.

Karkówkę kroimy na plastry, tak jak na kotlety. Wyciskamy czosnek, wcieramy w mięso, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Druga metoda, możemy zrobić marynatę z oleju, czosnku, soli i pieprzu.

Nacieramy kotlety i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej.

Mięso zostawiamy na chwilę na talerzu aby odpoczęło.

Następnie usmażoną karkówkę przekładamy do kapusty,  aby smaki równomiernie połączyły się, najlepiej odłożyć trochę kapusty z garnka, i przekładać na zmianę, kapusta, mięso, kapusta, mięso.

U góry ma być kapusta, ma przykryć równomiernie mięso aby ładnie się udusiło.

Dusimy pod przykryciem ok 1 godziny.

Tutaj podane z ziemniakami puree przybranymi świeżym majerankiem.

 

Polecam serdecznie to danie !