Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kremowe risotto z pieczarkami i gorgonzolą

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Przepis ten podpatrzyłam pewnego razu na Kuchni +.
Uwielbiam ten program jak i wszelkie eksperymenty, tak więc przepis przypał mi do gustu.
Troszkę jednak musiałam go przerobić, wg. mnie za duża ilość gorgonzoli i ryżu, tak więc podaję składniki tak, jak ja to przyrządziłam:

 

 

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2,5-3 szklanki bulionu drobiowego
- 6 większych pieczarek
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/2 do 3/4 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (może też być półsłodkie)
- 1 plaster gorgonzoli
- 1/4 szklanki startej mozzarelli
- sól, pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy masło.
Najpierw na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, potem pokrojoną w kosteczkę cebulkę a następnie pieczarki. Przez chwilę smażymy.
Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy razem z pieczarkami.

Dolewamy wino, redukujemy.
Następnie dolewamy stopniowo bulion (po 1 szklance, aż wyparuje, potem kolejną) do momentu aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodajemy pokrojony plaster gorgonzoli i startą na grubych oczkach mozzarellę.

Wierzch można posypać ziołami prowansalskimi, natką pietruszki lub czym innym, wedle uznania.

 

 

Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram