Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kilka słów o szparagach i przepis na pieczone szparagi z jajkiem, pyszności !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kilka słów o szparagach i przepis na pieczone szparagi z jajkiem, pyszności ! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy sezon ze szparagami...

Owszem, mamy ich w ogrodzie dość sporo, ale nigdy nic z nimi nie robiliśmy, rosły sobie i kwitły, na tym koniec...

W tym roku jest inaczej, tak się wszyscy na blogach zachwycali tym smakiem, że postanowiłam w końcu i ja wypróbować szparagi.

 

Na pierwszy ogień poszły gotowane z dodatkiem masełka z tartą bułką, zebrane prosto z ogrodu.

Byłam zaskoczona smakiem, miło zaskoczona. Od tamtego czasu kupiłam szparagi już dwa razy i zajadaliśmy je do obiadu własnie w ten sposób.

 

Ostatnio na stronie Mniam Mniam pojawił się przepis na pieczone szparagi z jajkami.

Gdy tylko to zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je w ten sposób przyrządzić!

Pyszności !!! Jeszcze lepsze niż gotowane, lekko chrupiące, zapiekane z masłem a do tego jajko sadzone pieczone w piekarniku, super !

 

Tak więc jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecam spróbować :-)

Co mogę napisać, zielone szparagi są delikatniejsze w smaku od białych. Są również bogatsze w  wapno, magnez, fosfor oraz witaminę B i C a także sole mineralne i przeciwutleniacze.Regularne spożywanie szparagów zmniejsza ryzyko nowotworów jak również chorób serca, reumatyzmu, epilepsji, zapobiegają podagrze, cukrzycy oraz impotencji ;-)

Z powodzeniem można jeść szparagi podczas diet odchudzających, gdyż są niskokaloryczne, oraz wspomagają przemianę materii.

Szparagi możemy dostać już na straganach z końcem kwietnia a sezon na nie kończy się w czerwcu, także okres, kiedy możemy je kupić, jest bardzo krótki.

Korzystajmy więc z walorów smakowych jak i innych właściwości korzystnych dla naszego organizmu :-)

 

Źródło: http://www.mniammniam.com/Szparagi_pieczone_z_jajkami__najlepszy_sposob_na_szybkie_szparagi_-17759p.html .

 

 

Składniki:

- 2 pęczki zielonych szparagów

- 100 g prawdziwego masła

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 4-6 jajek

 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Szparagi obieramy od góry do dołu, najlepiej obieraczką do ziemniaków. Odcinamy zdrewniałe końcówki.

Masło kroimy w małą kostkę, połowę kładziemy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

Na masło kładziemy szparagi, posypujemy solą, najlepiej morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie na wierzch kładziemy resztę masła.

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut, po czym odwracamy szparagi na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut.

Po tym czasie wbijamy 4 do 6 jajek na szparagi, posypujemy solą, pieprzem i zapiekamy ok 3-4 minuty do momentu ścięcia białek. Żółtka powinny zostać płynne.

Podajemy najlepiej z białym pieczywem, jajka można posypać świeżym koperkiem.

 

Bardzo mocno polecam ten przepis !!!

 

 

 Szparagi

Dania dla urody

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram