Odwiedza nas 49 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Pizza hawajska z ananasem i szynką na razowym spodzie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Kolejna wersja pizzy :-) To chyba trzecia ;-)

Tym razem polecam Wam pizzę hawajską, ale w zdrowszej wersji, bo na spodzie z mąki razowej.

Oczywiście zamiast razowego spodu, możecie zrobić z mąki pszennej z tego przepisu.

Moje starsze dziecko było zachwycone tą pizzą, ja zresztą też, ciasto razowe idealnie do niej pasuje.

 

Zresztą spróbujcie sami ;-)

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej razowej ( u mnie szklanka ma zawsze 250 ml)

- 3/4 szklanki ciepłej wody

- 15 g świeżych drożdży

- 1/2 łyżeczki soli

- szczypta cukru

- 1 łyżka oleju

 

 

sos:

- 1/2 cebuli

- 1 ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- oliwa

- koncentrat pomidorowy

- sól, pieprz, cukier do smaku

 

 dodatki:

- 60 g szynki w plasterkach

- 100 g żółtego sera

- 3-4 plasterki świeżego ananasa (można też z puszki)

- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

 

 

 

Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oliwie, aż będą szkliste.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2  małego słoiczka, podlewamy trochę wody, aby delikatnie rozrzedzić sos.

Następnie doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem ( sos nie może być zbyt kwaśny) oraz oregano,.

Zostawiamy do ostudzenia.



 Drożdże ze szczyptą cukru i mąki, rozprowadzamy wodą, wlewamy do miski z mąką z dodatkiem  soli i oregano. Ciasto mieszamy łyżką, pod koniec dodając olej lub oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę. 

Ciasto będzie miało luźniejszą konsystencję niż te na mące pszennej zwykłej, ale takie ma właśnie być.

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

 

Po tym czasie tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 30 cm smarujemy olejem, wykładamy łyżką ciasto, wyrównujemy .

Następnie smarujemy sosem pomidorowym niezbyt grubo.

Połowę sera wykładamy na ciasto posmarowane sosem pomidorowym.

Szynkę i ananasa kroimy w kostkę, na ser kładziemy szynkę a potem ananasa.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, przez 10 minut pieczemy na termoobiegu lub 15 minut normalnie.

 

Drugą połowę sera mieszamy z oregano i bazylią, po 15 minutach pieczenia posypujemy pizzę z wierzchu i pieczemy kolejne 10-15 minut.

 

 

 

Pyszności, polecam :-)

 

Dania dla urody

Komentarze   

Adam
0 #1 Adam 2015-07-15 08:12
Świetna pizza ja jadam taką w tym miejscu www.mista-szczecin.pl/

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram