Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Warzywa zapiekane z czosnkiem i tymiankiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Warzywa zapiekane z czosnkiem i tymiankiem - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Warzywa są super dodatkiem do mięsa z grilla, bardzo smaczne z delikatnie spieczoną skórką, aromatyczne, bo z tymiankiem. 

Dla ułatwienia i przyspieszenia sobie pieczenia, marchewkę i ziemniaki podgotowuję do momentu, aż będą na wpół miękkie.

Resztę dowiecie się za chwilę ;)

 

 

Składniki:

- 3 średniej wielkości marchewki

- 6 szt. średniej wielkości ziemniaków

- 3 ząbki czosnku

- 1 czerwona cebula

- 1/2 cukinii

- duża szczypta soli morskiej lub dwie drobnej jodowanej

- szczypta pieprzu

- mały pęczek świeżego tymianku, ok 1,5 łyżki (ew. może być suszony ok 3/4  łyżki)

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra virgin (wedle gustu)

 

 

 

Ziemniaki razem z marchewką podgotowujemy aż będą pół miękkie.

Do naczynia żaroodpornego dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, marchew kroimy na 3 lub 4 części, cebulę na mniejsze ćwiartki, czosnek na pół, cukinię wraz ze skórką w większą kostkę lub grubsze półplasterki.

 

Warzywa posypujemy solą morską oraz najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy posiekany tymianek.

Polewamy olejem lub oliwą i mieszamy aby przyprawy i zioła połączyły się z warzywami.

 

Pieczemy przez ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, najlepiej na termoobiegu. Jeśli nie macie termoobiegu, trzeba zapiec trochę dłużej.

 

 

Smacznego :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram